Bolile plantelor generalitati

Bolile plantelor

De regulă bolile plantelor sunt cauzate de agresiunea microorganismelor de tipul virușilor, bacteriilor și virus la planteciupercilor, sau de acțiunea paraziților: insecte, plante parazite și chiar de atacurile prădătorilor: melci lăcuste, coropișnițe. Acestora se adaogă și alți factori de natură climatică și ambientală: stagnările sau lipsa apei, căldura sau frigul excesiv și alte situații când plantele nu găsesc condiții optime de viață. Planta bolnavă arată în mod evident starea patologică; caracteristicile sale tipice se alterează: se schimbă culoarea florilor și frunzelor, se observă frunze îngălbenite, uscate sau rănite. Pentru a simplifica bolile plantelor se pot împărți simplu în: viroze, bacterioze și micoze. Virușii sunt organisme vii, incapabili să se reproducă singuri, pentru asta trebuie să se introducă într-o celulă gazdă, se înmulțesc și se răspândesc în mediul înconjurător(bolile plantelor cauzate de viruşi se numesc viroze). La nivelul plantei transmiterea virușilor se face prin intermediul sevei; insectele care se hrănesc cu seva plantei introduc virușii prin intermediul rănilor pe care le provocă cu aparatul lor bucal. Virușii pot fi transportați și de apa din precipitații de vânturi sau curenți de aer, ajung la celulele plantei prin rănile deschise cauzate de unele de lucru la întreținerea culturilor.

Viroze, micoze, bacterioze

micoze la planteBacterioza la castravete

Pentru evitarea transmiterii virozelor este importantă dezinfectarea uneltelor de lucru, evitarea rănirii plantelor, evitarea stropirii frunzelor și combaterea insectelor. Bacteriile sunt organisme simple dependente de prezența apei, se dezvoltă în interiorul unui organism gazdă unde se înmulțesc ajungând un număr suficient pentru a o ataca (bolile plantelor cauzate de bacterii se numesc bacterioze). Nu toate bacteriile sunt dăunătore, de exemplu bacteriile simbionte care fixează azotul pe rădăcinile fasolei, soiei sau mazării. Tot bacteriile sunt cele care descompun substanța organică la nivelul solului contribuind la ameliorarea calităților acestuia. Prevenirea bolilor bacteriene la plante se face eliminând resturile vegetale din grădină, sterilizând uneltele de lucru, eliminând stagnările de apă, favorizând circulația aerului și pătrunderea luminii. Razele soarelui ucid o mare parte din bacterii, o bună expunere la soare micșorează riscul apariției maladiilor bacteriene. Ciupercile sunt organisme mai complexe, sporii lor trăiesc la nivelul solului, unele contribuie la descompunerea substanței organice, pot trăi în simbioză cu alte organisme. Bolile fungine la plante (micozele) pot fi prevenite evitând stagnările de apă, stropirea frunzelor la irigat, asigurând o bună circulație a aerului la nivelul frunzelor. Tot pentru prevenirea bolilor la plante se pot face tratamente cu substanțe anticriptogamice pe bază de cupru și sulf, acceptate în agricultura biologică. Cu efecte similare se pot folosi și diferite substanțe naturale obținute din plante de genul extractului de coada calului, de ferigă sau macerat de urzică.

Boli la ardei gras

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Bolile capsunilor

Micoze la capsuni

Cea mai mare parte din bolile căpşunului se manifestă prin apariţia unor pete pe frunze, numele lor popular vine de la culoarea pe care o au petele când boala începe să se manifeste.

Bolile rosiilor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio