Cultivare caisului in gradina

Cultivarea caisului

Cultivarea caisului e oarecum problematică, în primul rând pentru că înflorește devreme, ultima decadă a caislunii martie, prima decadă a lunii aprilie când încă temperaturile se schimbă brusc și există riscul de îngheț sau brume târzii care provoacă căderea florilor. Umiditatea crescută din această perioadă are ca efect și crearea de condiții favorabile micozelor, care împreună cu căderea florilor duce la uscarea ramurilor, și la apariția mucegaiului pe fructe. Pentru a evita surprizele la cultivarea caisului in gradina este bine să se aleagă un soi răspândit în zona unde va fi cultivat; caisul preferă zone cu o bună expunere la soare, adăpostite de vânturile reci de primăvară dar care să aibă totuși o minimă circulație a aerului. Caisul se adaptează multor tipuri de sol mai ales datorită portaltoilor pe care sunt altoiți; ideale sunt solurile ușoare care se încălzesc ușor primăvara și cu un bun drenaj al apei. Pentru a cultiva eficient caisul in gradină trebuie să ştim că rădăcinile lui sunt sensibile la stagnările de apă chiar pot duce la asfixierea rădăcinilor. Caisul are o bogată varietate de soiuri, după alegerea soiului se pregătește plantarea ținând cont de faptul că adult, caisul are nevoie de circa 16 metri pătrați de teren deci distanța între arbori trebuie să fie de cel puțin 4 metri. Un cais produce între 60 și 70 de kilograme de fructe. Coroana trebuie menținută la înălțime medie, de formă circulară, curățirea se face la sfârșitul iernii, în perioada de repaus vegetativ.

Vrem să cultivăm cais in gradina? Cum plantam caisul?

Pentru plantarea caisului se sapă o groapă cu dimensiuni de 50 de centimetri diametru și o adâncime de Cultivarea caisului in gradina50 de centimetri. Pe fundul gropii se așează un strat de pietriș cu rol important în drenajul apei mai ales în cazul solurilor argiloase, peste acest pietriș se așează un strat de gunoi de grajd bine maturat care se poate amesteca cu compost sau cu pământ. Rădăcinile caisului nu trebuie să intre în contact cu gunoiul de grajd de aceea se adaogă un strat de pământ care să creeze o barieră între rădăcini si stratul de gunoi de grajd după care se poziționează arbustul în așa fel încât nodul de altoire să rămână un centimetru, un centimetru și jumătate deasupra nivelului terenului. La pregătirea pentru plantare a caisului se elimină rădăcinile uscate, şi se lasă pentru circa 12 ore într-un recipient cu amestec de apă pământ și gunoi de grajd. Pentru o creștere erectă se poziționează în apropierea caisului un arac care va susține arbustul tânăr în primele etape de dezvoltare. Două soiuri de cais care sun rezistente la ger și la boli: soiul „Dacia”cu productivitate foarte bună, rezistență la ger și la boli, înflorește târziu și abundent. Fruct foarte mare (95g) de forma sferică, culoare portocalie; soiul „Olimp”de vigoare mijlocie, productivitate bună, rezistent la boli şi ger, înflorește târziu și abundent, Fructul este mare 65-75g, de culoare portocalie. Cultivarea caisului în grădină nu este foarte complicată... Desigur trebuie să muncim puţin.

caise

Cultivarea piersicului

Soiuri de piersic

Soiurile de piersic rezistente la frig pot depăși perioada de iarnă dacă temperaturile nu depășesc -18, chiar -20 de grade Celsius, soiurile de origine californiană sunt mai folosite la cultivarea pe terenurile din sudul țării.

Curatarea pomilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea marului incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea parului

Par, cultivarea in gradina

Se pot cultiva ușor în grădină trei patru peri de soiuri diferite cu fructificare eșalonată, care pot asigura necesarul unei familii pentru un an întreg; un păr produce de la 10 la 60 de kilograme de pere.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio