Cultivarea parului in gradina

Cultivarea parului

Părul este un pom fructifer ușor de cultivat în grădină, ușor de curățat, productiv, și nici nu ocupă foarte mult spațiu. Se pot cultiva ușor în grădină trei patru peri de soiuri diferite cu fructificare eșalonată, care pot asigura necesarul unei familii pentru un an întreg; un păr produce de la 10 la 60 de kilograme de pere. Părul se adaptează cultivării pe toate tipurile de teren chiar și pe cele argiloase, este rezistent la frig dar sensibil la înghețurile târzii de primăvară. Părul se poate planta toamna sau primăvara, de regulă se altoiește pe un portaltoi de gutui cu avantajul că limitează într-o anumită măsură creșterea și grăbește fructificarea. Părul altoit pe gutui ajunge la o înălțime de 3-4 metri la maturitate, deci la plantare se va respecta o distanță între pomi de circa patru metri. Părul se plantează lăsând nodul de altoire la nivelul solului. Coroana părului poate fi lăsată să se dezvolte natural, în formă de piramidă, fusiformă sau rotundă. Tăierile la păr se pot împărți în tăieri de formare a coroanei și tăieri de fructificare. Forma naturală a coroanei se obține atunci când în momentul plantării se taie tulpina la o înălțime de 70-80 de centimetri de la nivelul solului.

plantare pomipar

Cateva reguli pentru cultivarea parului

Tăierile de formare a coroanei se fac în primii ani când ramurile au o lungime de circa 20 de centimetri lăsând trei patru ramuri care vor forma primul etaj de rod; lăstarii și celelalte ramuri se elimină. Ramurile care vor forma coroana se taie lăsând un mugure de creștere pe exterior. Tăierile de formare a coroanei la păr sunt primii ani tăieri verzi pentru eliminarea lăstarilor și eventual pentru a rări ramurile. Pentru formă rotundă sau piramidală sunt necesare tăieri și intervenții care pot întârzia fructificarea chiar dacă au ca rezultat obținerea de forme geometrice perfecte. Tăierile productive la păr încep după al patrulea an, se fac în funcție de exigențele fiecărui soi în parte, de exemplu la soiurile „William” ramurile se lasă lungi și bogate la soiurile „Abate” ramurile se scurtează circa o treime sau cel puțin jumătate. Pentru toate soiurile de păr tăierile se fac în fiecare an la sfârșitul iernii, respectând în mare parte regulile generale de curățare a pomilor fructiferi; în luna iulie sunt necesare tăierile verzi pentru eliminarea lăstarilor. Fertilizarea părului se face tomna încorporând în sol gunoi de grajd bine maturat cel puțin odată la doi trei ani. Pentru fertilizarea cu îngrășăminte chimice sunt suficiente 50-60 de grame de azotat pe metru pătrat. La cultivarea părului în grădină sunt necesare mici lucrări de întreținere dar recoltele bogate răsplătesc eforturile depuse.

cultivare pere in gradina

Cultivarea piersicului

Plantarea piersicului

Plantarea piersicilor se poate face în perioada de repaus vegetativ, la sfârșitul lunii octombrie sau la jumătatea lunii martie.

Cultivarea caisului

Plantarea caisului

Pentru plantarea caisului se sapă o groapă cu dimensiuni de 50 de centimetri diametru și o adâncime de50 de centimetri.

Cultivarea pomilor

Pomi fructiferi in gradina

Scopul altoirii este de fapt obţinerea de pomi care nu se pot înmulţi prin folosirea seminţei sau a butaşilor sau pentru a cultiva soiuri care nu se adaptează terenului.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio