Cultivare piersici in gradina

Cultivarea piersicului

Eu aș împărți piersicile în două mari grupe: piersicile cu pulpa albă (soiuri rustice) care au caractere ale piersicii originale cu un gust ușor acru, puțin cultivate și piersicile cu pulpă galbenă, mai răspândite, piersicirezistente la manipulare și cu un gust și aspect plăcut. Un grup al piersicilor galbene sunt nectarinele care se deosebesc de piersici prin faptul ca sunt lipsite de puful de pe coajă. Terenul pentru cultivarea piersicilor trebuie să fie bine drenat, fertil, cu puțină argilă. Rădăcinile piersicului au tendința să se asfixieze în cazul stagnărilor de apă, mai ales când precipitațiile sunt abundente primăvara și toamna. Soiurile de piersic rezistente la frig pot depăși perioada de iarnă dacă temperaturile nu depășesc -18, chiar -20 de grade Celsius, soiurile de origine californiană sunt mai folosite la cultivarea pe terenurile din sudul țării. Piersicul poate suferi din cauza înghețurilor târzii mai ales datorită faptului că perioada înfloritului este spre sfârșitul primăverii când schimbările de temperatură sunt frecvente. Plantarea piersicilor se poate face în perioada de repaus vegetativ, la sfârșitul lunii octombrie sau la jumătatea lunii martie. După plantare se taie ramurile dezvoltate se lasă doar tulpina cu o înălțime de 70-80 de centimetri. Anul următor se lasă trei patru ramuri care s-au dezvoltat cu o lungime de circa 50 de centimetri de la tulpină. Distanța de plantare la piersic este în medie de 4 metri, această distanță poate fi mai mare sau mai mică în funcție de soi și de felul cum se va dezvolta coroana.

Ferilizarea terenului

Fertilizarea se face toamna folosind o cantitate de circa 500 de kilograme de gunoi de grajd pentru 100 piersic in gradinade metri pătrați. În cazul în care se optează pentru folosirea de îngrășăminte chimice se poate administra 20-30 de grame de nitrat de amoniu pentru fiecare metru pătrat în două etape; 2/3 în mustul zăpezii si 1/3 înainte de începutul lunii mai. La plantare este importantă fertilizarea cu fosfor și potasiu, se poate administra circa 25-30 de grame pe metru pătrat. Important pentru obținerea de producții bune este irigarea, piersicul consumă circa 0,50 metri cubi de apă pentru fiecare metru pătrat de suprafață. Apa este necesară mai ales când fructele încep să crească, pentru a limita evaporarea, se lucrează superficial solul. Epoca de recoltare începe în a doua jumătate a lunii iunie și poate continua până în septembrie, pentru aceasta se pot cultiva soiuri cu epocă de maturizare diferită. Eu aș opta pentru patru soiuri: „triumf” (productivitate bună, rezistent la boli, coacere în luna iunie), „southland” (fructe mari galben-orange coacere în luna august), „splendid” (rezistent la boli,productiv, coacere în august), „alexia” (coacere în iulie fructifică în al doilea an de la plantare). Sunt multe soiuri de piersic, înainte de a cumpăra pomii se pot cere câteva inforamţii comerciantului. Pomii ar trebui să fie însoţiţi de certificat de calitate care ar trebui să specifice, epoca optimă de plantare, mărimea fructelor, câteva lucrări de întreţinere.

piersici

Cultivarea caisului

Plantarea caisului

Un cais produce între 60 și 70 de kilograme de fructe. Coroana trebuie menținută la înălțime medie, de formă circulară, curățirea se face la sfârșitul iernii, în perioada de repaus vegetativ. .

Cultivarea marului

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea marului incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea parului

Formarea coroanei la par

Părul este un pom fructifer ușor de cultivat în grădină, ușor de curățat, productiv, și nici nu ocupă foarte mult spațiu.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio