Cum sa curatam sau taiem pomii fructiferi?

Curatarea sau taierea pomilor fructiferi

curatarea pomilor fructiferiPerioada optimă pentru curăţarea sau tăierea pomilor fructiferi este începutul lunii martie sfârşitul lunii februarie. Se pot face tăieri la pomi şi pe toată perioada de repaus vegetativ cu condiţia să nu existe riscuri de îngheţ. Pentru o corectă curăţare a pomilor fructiferi trebuie să stabilim mai întâi care sunt obiectivele pe care vrem să le obţinem, care este tehnica corectă de tăiere, care este tipul de tăiere adaptat pomilor noştri din grădină şi ce reguli trebuie să respectăm pentru a obţine rezultatele dorite. Obiectivele pe care trebuie să le obţinem la curăţarea pomilor fructiferi sunt: renovarea ramurilor productive, eliminarea ramurilor uscate sau deteriorate, favorizarea pătrunderii luminii în interiorul coroanei, menţinerea pomului de dimensiuni reduse, stimularea creşterii vegetative şi menţinerea unui raport corespunzător între partea lemnoasă şi vegetaţie.  Tehnica utilizată la curăţarea pomilor fructiferi trebuie să fie simplă, să echilibreze şi să corecteze coroana, în plus o corectă tehnică de curăţare a pomilor fructiferi începe cu tăieri de sus în jos, eliminând mai întâi ramurile groase si după aceea ramurile de mici dimensiuni.

taieri la pomi fructiferi

Tipuri de taieri la pomii fructiferi

curatarea, taieri la pomii fructiferiPrincipalele tipuri de tăieri la pomii fructiferi sunt: de formare, de reformare, de întinerire şi de fructificare. Curăţarea pomilor fructiferi se face adaptând tehnica de tăiere la vârsta arborelui; la pomii tineri se fac tăieri lejere eliminând mici părţi ale ramurilor, la pomii adulţi tăierile pot fi decise eliminând ramuri groase sau părţi ale acestora. Tăierile de formare se fac în primii ani după plantare şi au ca scop formarea corectă şi echilibrată a coroanei (vas, piramida, vas conic…).  Tăierile de reformare se fac pentru a readuce coroana la forma dorită sau pentru a schimba total forma iniţială a coroanei. Tăierile de reformare au ca scop optimizarea producţiei. Tăierile de întinerire se fac la pomii bătrâni, au ca scop stimularea dezvoltării de ramuri noi mai productive. La tăierile  de întinerire se elimină cam 40% din coroană. Tăierile de fructificare au ca scop mărirea producţiei, în acest caz se elimină o parte din ram pentru a stimula emiterea de flori şi fructe. Regulile pentru curăţarea pomilor fructiferii sunt de fapt cele ce ne ajută să atingem obiectivele propuse. Poţi găsi aici alte sfaturi pentru curăţarea pomilor fructiferi.

Cultivarea piersicului

Soiuri de piersic

Soiurile de piersic rezistente la frig pot depăși perioada de iarnă dacă temperaturile nu depășesc -18, chiar -20 de grade Celsius, soiurile de origine californiană sunt mai folosite la cultivarea pe terenurile din sudul țării.

Cultivarea marului

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea marului incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea parului

Par, cultivarea in gradina

Se pot cultiva ușor în grădină trei patru peri de soiuri diferite cu fructificare eșalonată, care pot asigura necesarul unei familii pentru un an întreg; un păr produce de la 10 la 60 de kilograme de pere.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio