Mulcirea in gradina

Mulcirea solului

Mulcirea constă în acoperirea terenului din grădină cu un strat de material organic sau sintetic. Mulcirea corectă împiedică creşterea buruienilor, menţine umiditatea solului, protejează terenul de eroziune, împiedică formarea crustei superficiale reduce compactarea terenului, menţine ridicată temperatura solului pe perioadele cu temperaturi scăzute; pe perioada de vară are efect contrar protejează rădăcinile plantelor de temperaturile ridicate. Materialele organice care se pot folosi pentru o mulcire eficientă sunt: paie, frunze uscate, scoarţă de pin mărunţită, iarbă cosită, compost, cartoane şi rumeguş. O mulcire perfectă se face acoperind terenul cu două straturi de mulci, primul strat trebuie să fie din material organic umed (iarbă, compost, gunoi de grajd bine maturat), peste care se adaogă al doilea strat de material organic uscat (paie, rumeguş).

mulcire varzamulcirea legumelor

Ce este de fapt mulcirea?

De fapt mulcirea imită ceea ce se petrece în natură; de exemplu în pădure frunzele uscate se adună la mulcirea gradiniirădăcinile arborilor, formează o pătură care împiedică creşterea buruienilor. Stratul de mulci din pădure (ca şi cel creat în grădină) acţionează de fapt în două moduri; unul de natură chimică şi unul de natură fizică. Acţiunea chimică constă în eliberarea de substanţe toxice care inhibă germinaţia seminţelor. Acţiunea fizică împiedică pătrunderea razelor soarelui şi blochează spaţiul unde ar trebui să se dezvolte buruienile. Dacă vom semăna în grădină mulcirea trebuie făcută când plantele încep să se dezvolte şi au deja două sau trei frunze formate. În cazul în care vom răsădi mulcirea se poate face înainte de răsădit. La mulcirea cu materiale organice nu vom avea neapărat nevoie de un sistem de irigaţii, dacă este necesar irigarea se poate face folosind metode clasice ca irigarea pe brazdă sau chiar clasica stropitore. Dacă se vor folosi materiale sintetice pentru mulcire atunci va fi nevoie de un sistem de irigaţii; acest sistem trebuie să fie acoperit cu stratul de muci sintetic, apa de irigaţie va circula sub acest strat. Materialele sintetice folosite pentru mulcire sunt: folii de plastic, diferite tipuri de ţesuturi, iută şi covoraşe sintetice pentru mulcire.  Mulcirea în grădină reduce cu circa 65% lucrările de întreţinere a culturilor, teoretic nu vor mai fi necesare praşile pentru eliminarea buruienilor şi a crustei superficiale. Mulcirea are ca efect şi reducerea cantităţii de apă necesară pentru irigaţii şi micşorarea sau chiar eliminarea fertilizărilor, prin descompunere stratul de mulci îmbogăţeşte terenul cu azot, fosfor şi potasiu, are şi un rol important în viaţa microorganismelor din sol care transformă materialul organic în humus.

mulcirea rosiilor 

Straturi inaltate

Pregatirea straturilor inalte

Straturile înalte sunt structuri realizate din lemn sau diferite materiale de construcţie, umplute cu un amestec de pământ, resturi vegetale, gunoi de grajd, compost şi alte materiale biodegradabile.

Cum sa pregatim terenul

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Amenajarea gradinii

Cum amenajam gradina?

Amenajarea este ansamblul de lucrări prin care elementele grădinii sunt dispuse şi utilizate în aşa felîncât grădina să corespundă scopului pentru care a fost realizată...

Copyright © Gradina de acasa 2 studio