Gradina, pregatirea terenului

Pregătirea terenului

Aspectul terenului unde vrem să înființăm grădina de legume poate să descurajeze de multe ori. Uneori un teren abandonat poate sa aibă în compoziție toate elementele nutritive de care vor avea nevoie legumele și zarzavaturile pe care vrem să le cultivăm. Pentru a cultiva legume e adevărat că va trebui să depunem puțin efort, un teren pentru a fi cultivat trebuie să fie afânat, nivelat, mărunțit. Nu trebuie să ne descurajăm mai ales că plantele pot fi de ajutor. De exemplu în primul an se pot cultiva doar leguminoase care vor contribui la afânarea terenului, îl vor îmbogăți cu azot, iar rădăcinile vor forma o rețea de capilare care vor ușura circulația aerului și a apei în sol. După recoltarea leguminoaselor o sapat in gradinapregatirea straturilorparte din resturile vegetale se lasă pe sol iar cealaltă parte se poate composta. Terenul trebuie pregătit din toamnă, dacă este un teren abandonat, mai întâi se elimină toate buruienile pe cât posibil cu tot cu rădăcini: întâi se face o prașilă superficială și se taie toate buruienile, se greblează resturile vegetale și se pun în compostor. În a doua fază se sapă adânc cu hârlețul, răsturnând brazda. Brazdele se pot lăsa cât mai mari, iarna cu diferențele de temperatură se vor mărunți. Pentru cei ce vor să facă un săpat de calitate după ce termină de săpat cu hârlețul pot face o nouă săpătură mai adâncă cu furca, în acest fel se va pune în circulație stratul inert de sol care în mod sigur este bogat în substanțe nutritive; această a doua săpare va permite în anul următor dezvoltarea în profunzime a rădăcinilor. Simultan cu săpatul dacă este posibil se încorporează în sol circa 300 de kilograme de gunoi de grajd bine maturat pentru 100 de metri pătrați  de grădină. Primăvara ne rămâne de mărunțit și nivelat ternul, mărunțirea se face cu sapa, nivelarea se face cu grebla. La mărunțit și nivelat se elimină toate resturile de rădăcini de buruieni care au rămas din toamnă. E multă muncă, eu știu dar pentru cultivarea ecologică a legumelor este o muncă necesară, începutul este mai greu, pe măsură ce grădina începe să prindă contur se micșorează și volumul de muncă. Când terenul este nivelat se poate semăna.

straturi in gradina

Straturi inaltate

Pregatirea straturilor inalte

Straturile înalte sunt structuri realizate din lemn sau diferite materiale de construcţie, umplute cu un amestec de pământ, resturi vegetale, gunoi de grajd, compost şi alte materiale biodegradabile.

Amenajarea gradinii

Cum amenajam gradina

Factorii naturali de care trebuie ţinut cont la proiectarea şi amenajarea unei grădini sunt: terenul, clima, peisajul (urban sau rural);

Mulcirea

Mulcirea in gradina

Mulcirea, este operaţia prin care solul se acoperă cu un strat de materiale organice: paie, scoarţă de copac...

Copyright © Gradina de acasa 2 studio