Cultivarea ardeiului gras in gradina

Cum sa cultivam ardei gras in gradina

cultivarea ardeiului grasChiar mă întreb şi eu dacă chiar ştiu cum se cultivă ardei gras în grădină. Ceea ce ştiu sigur e că pentru a cultiva ardei gras trebuie mai întâi să producem răsaduri. Nu vreau să vă obosesc cu producerea răsadurilor de ardei, practic răsadurile se pot cumpăra. Totuşi dacă vrem să cultivăm ardei gras ecologic în gradina este mai bine să producem singuri răsadurile, vom avea câteva avantaje pe care nu intenţionez să le scriu aici, vreau să mă concentrez pe cultivarea ardeiului gras. Cine vrea să producă răsaduri de ardei gras găseşte detalii aici. Ardeiul gras se cultivă pe un teren bine pregătit. Pregătirea terenului începe toamna, când înainte de săpat se pot încorpora în sol circa 300 de kilograme de gunoi de grajd sau compost pentru fiecare 100 de metri pătraţi de teren. Am scris şi despre pregătirea terenului, poţi vedea detalii aici.  Ardeiul gras prefera un teren bine drenat, bogat în substanțe nutritive. Cultivarea ardeiului gras se face respectând o distanţă între rânduri de 70 de centimetri şi o distanţă între plante pe rând de circa 30 de centimetri.

Cultivarea si intretinerea ardeiului gras

cultivarea ardeiului gras in gradinaPentru ca tulpina să se dezvolte viguros ardeii se pot răsădi cu un centimetru mai adânc decât au fost plantați în răsadniță. Dacă cultivăm ardei gras trebuie să ştim că  are pretenții în ceea ce privește apa, lumina și căldura. După răsădit în prima săptămână răsadurile se udă zilnic, mai târziu, se pot uda și la 3-4 zile. Pentru a evita ca plantele să fie puse la pământ de prima rafală de vânt se pot pune araci de care se leagă tulpina cu un nod în forma de 8, sau se pot răsădi două plante în acelaşi cuib (se vor susţine reciproc). Plantele puse pe araci au și o susținere bună când fructele maturează și devin grele. De multe ori pentru a grăbi fructificarea şi pentru a crea condiții favorabile pentru creșterea fructelor la cultivarea ardeiului gras se taie vârful plantei când aceasta depășește 60 de centimetri înălțime. Irigarea la cultivarea ardeiului gras este importantă. Când cultura de ardei gras este în floare este de evitat stropirea florilor; dar în aceasta perioada și la formarea fructului ardeii au nevoie de mai multă apă. Prinde tot mai mult tern mulcirea solului, are multe avantaje, poate fi folosită şi la cultivarea ardeiului gras mai ales în gradină. Mulcirea ne ajută să economism apa de irigaţii, protejează solul de eroziune dar cred că cel mai important este că împiedică creşterea buruienilor(detalii aici).  Recoltarea ardeilor începe la jumătatea verii și continuă pană toamna târziu. De regulă fructele se recoltează la maturitate deplină tăind codiţa ardeilor cu ajutorul unui foarfece. Toamna recoltarea se poate face și puțin înainte de maturitate, ardeii depozitați într-un loc uscat și răcoros maturizează și după recoltare. Nu vreau să scriu mult despre cultivarea ardeilor graşi în grădină cred că e mai bine puţin şi la subiect.

cultivarea ardeilor in gradina

Pregatirea rasadurilor

Rasaduri de calitate

Pentru rasaduri de calitate avem nevoie in primul rand de substrat de semanat profesional...

Rasaduri de rosii

Rasaduri, substrat profesional

Vom avea răsaduri de roşii de calitate semănând pe substrat profesional de turbă...

Rasaduri de ardei

Pregatirea rasadurilor de ardei

Pentru cultivarea în grădină ardeii se seamănă în răsadniță la începutul lunii martie. Pentru sere și solarii se seamănă spre sfârșitul lunii ianuarie.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio