Cultivarea capsunilor in gradina

Cultivarea capsunilor, generalitati

Căpşunul cultivat în grădină produce fructe cu o greutate între 5 şi 30 de grame, o plantă poate produce de la 200 la 500 de grame de fructe. Pentru o familie medie se pot cultiva între 20 şi 50 de plante de căpşun. Pentru a cultiva căpşuni sănătoşi avem nevoie de răsaduri (stoloni) de calitate, sănătoase, eventual însoţite de certificat fitosanitar. Căpşunul se cultivă bine pe un teren uşor acid, bogat în humus, bine fertilizat, (gunoi de grajd circa 400 kg pentru 100 de metri pătraţi). Căpşunul are o durată de viaţă de circa 4 ani, pe durata ciclului de viaţă producţiile scad, cea mai bună producţie se obţine în primul an. Pentru a avea mereu plante tinere se pot selecta stoloni la sfârşitul lunii iunie, se pun la făcut rădăcini (fără să fie separaţi de planta mama); la începutul toamnei se separă de planta mama şi se plantează. Dacă cultivăm soiuri remontate de căpşun înmulţirea se face prin dividerea rădăcinilor plantei la începutul toamnei.  Soiurile de căpşuni cultivaţi se pot împărţi în două mari categorii: soiurile remontate, înfloresc şi produc toată perioada vegetativă, produc puţini stoloni, pot fi cultivaţi pe verticală dacă sunt dirijaţi pe o structură de susţinere;  soiuri de primăvară care înfloresc şi fructifică începând cu a doua jumătate a lunii mai.

stoloni capsuncapsuni

Plantarea capsunilor pentru cultivare

Plantarea căpşunilor se poate face pe toată perioada vegetativă cu condiţia să existe material săditor şi să fie plantare capsunposibilă irigarea. Perioada optimă pentru plantarea căpşunilor este sfârşitul lunii august, cu avantajul că pot fi lăsaţi să producă anul următor. La căpşunii plantaţi primăvara, sau toamna se elimină mugurii floriferi şi stolonii, sistemul radicular superficial al căpşunului se dezvoltă mai încet decât partea aeriană rădăcinile nu vor reuşi să asigure substanţele nutritive necesare dezvoltării fructelor. Plantarea căpşunilor se face în gropi mici cu o adâncime de circa 15 centimetri, coletul trebuie să fie la nivelul solului, mugurele central trebuie să fie aproximativ un centimetru deasupra solului; (mai jos duce la ofilirea stolonului, mai sus slabă dezvoltare a rădăcinilor şi ofilire). După plantarea căpşunilor terenul se tasează uşor în jurul rădăcinilor. Distanţa între rânduri trebuie să fie de circa 70  centimetri; distanţa între plante pe rând de aproximativ 35 de centimetri. La cultivarea în grădină pe spaţii mici căpşunul se poate planta eficient pe straturi înălţate. Pentru a elimina riscul apariţiei buruienilor şi a evita ca fructele căpşunului să intre în contact cu solul se face mulcirea. Căpşunul are nevoie de irigări frecvente imediat după răsădit şi pe perioada înfloririi şi formării fructelor. La soiurile de primăvară, după recoltare se taie toate frunzele, se elimină resturile vegetale şi se fertilizează. Pentru prevenirea bolilor şi dăunătorilor se pot face stropiri cu insecticide şi produse fungicide acceptate de agricultura biologică. Tratamentele au eficienţă maximă dacă sunt efectuate într-o zi însorită în prima jumătate a lunii martie. Căpşunii cultivaţi in grădină se recoltează eşalonat la maturitate.

mulcirea capsunului

Capsuni pe balcon

Cultivarea capsunilor in ghiveci

Pe balcon capsunii se pot cultiva intr-un ghiveci cu un diametru de 15 centimetri si o adancime de 15 centimetri...

Bolile capsunilor

Clasificarea bolilor la capsun

Bolile capsunului: viroze, bacterioze si micoze. Tratamente eficiente se fac la inceputul primaverii intr-o zi insorita. tratamentele de prevenire se fac folosind substante insecticide si produse pe baza de cupru pentru combaterea micozelor.

Straturi inaltate

Pregatirea straturilor inalte

Straturile înalte sunt structuri realizate din lemn sau diferite materiale de construcţie, umplute cu un amestec de pământ, resturi vegetale, gunoi de grajd, compost şi alte materiale biodegradabile

Copyright © Gradina de acasa 2 studio