Cultivarea cepei in gradina

Cum sa cultivam ceapa in gradina

Ceapa care se găseşte în comerţ se diferenţiază prin forma şi dimensiunile bulbului în mică, mare, rotundă, aplatizată, fusiformă; prin culoarea tunicii exterioare în galbenă, albă, roşie. Ceapa se poate clasifica şi după modul în care va fi consumată: ceapă pentru conservare sau ceapă pentru consum proaspăt, sau altfel în ceapă precoce, semi precoce sau tardivă. Ceapa se cultivă bine pe un teren cu un bun drenaj al apei, bogat în substanţe organice, cu o textură lejeră. Este de evitat cultivarea cepei pe terenurile compacte cu umiditate ridicată. Premergătoare pentru cultivarea cepei sunt: roşiile, cartofii, mazărea sau castraveţii. Ceapa poate fi asociată cu morcovi, vinete, ardei gras, roşii şi spanac. Se seamănă în perioade diferite în funcţie de destinaţia de consum.

Semanarea cepeiceapa in gradina

Cum se poate semana ceapa

Ceapa poate fi semănată toamna sau primăvara la distanţa de 30 de centimetri între rânduri şi 15 centimetri între plante pe rând folosind arpagic sau sămânţă. În cazul în care se foloseşte arpagic ideal ar fi ca acesta să aibă un diametru mai mic decât 2 centimetri. înainte de semănat terenul se poate fertiliza folosind circa 200 de kilograme de compost sau gunoi de grajd bine maturat pentru 100 de metri pătraţi. Fertilizanţii se încorporează în sol la săpat la o adâncime de circa 25 de centimetri. lucrările de întreţinere sunt prășitul, pentru eliminarea buruienilor şi aerisirea terenului. O cultură de ceapă aproape fără lucrări de întreținere este ceapa mulcită cu materiale organice Pe suprafeţe mici înainte de recoltare pentru a stimula dezvoltarea bulbilor se culcă frunzele la pământ. Recoltarea cepei verzi pentru consum proaspăt se face din aprilie până în iunie. Ceapa pentru conservare se recoltează in iulie august lăsând bulbii să se usuce o zi la soare. Pentru prevenirea micozelor, primăvara se pot face stropiri cu zeamă bordeleză.

ceapa

Sfecla rosie

Cum cultivam sfecla rosie

Semănatul se poate face în funcţie de temperatura de la sfârşitul lunii februarie până la începutul lunii mai, la o adâncime de circa 3 centimetri...

Cultivarea castravetilor

Castraveti in gradina

Castraveţii cultivaţi în grădină au nevoie de o climă temperat caldă, umiditate constantă, fără stagnări de apă. .

Usturoi, cultivare

Cultivarea usturoiului in gradina

Semănatul usturoiului se face folosind de preferinţă bulbii periferici...

Copyright © Gradina de acasa 2 studio