Cultivarea mazare in gradina

Cultivare mazare

Nu este foarte complicat să cultivăm mazăre în grădină, trebuie să ştim că mazărea preferă un teren de textură medie, săpat bine din toamnă cu un bun drenaj al apei. Mazărea nu este o legumă exigentă în ceea ce priveşte temperatura, se poate semăna la începutul lunii aprilie; germinează bine şi plantele tinere rezistă chiar şi brumelor târzii. Cultivare mazăre când temperaturile sunt ridicate va avea ca efect o înflorire anticipată şi o producţie de slabă calitate. Mazărea este sensibilă la secetă; dacă este posibilă irigarea culturii de mazăre va avea efecte pozitive asupra producţiei. Soiurile de mazăre se deosebesc în funcţie de înălţimea la care ajunge planta adultă: mazăre pitică (35-50 cm), de talie medie (70-130 cm) şi mazăre urcătoare (130-180 cm). Mazărea cultivată în gradină poate fi asociată cu morcov, varză, salată, cartofi, ridichi. Nu se obţin rezultate bune cultivând mazărea cu usturoi ceapă sau pătrunjel.  Pentru o cultivare eficientă mazărea nu trebuie să revină pe aceiaşi suprafaţă de teren decât după trei sau patru ani. Mazărea se poate semăna în două moduri: pe rânduri sau în cuiburi.

cultivarea mazaremazare in gradina

Mazare, cultivare si lucrari de intretinere

Semănatul mazării se poate face la sfârşitul lunii martie începutul lunii aprilie la o adâncime de circa 5 centimetri, la o distanţă de 10 centimetri între plante pe rând. Distanţa între rânduri este diferită astfel: pentru mazăre pitică distanţa între rânduri este de 40-60 de centimetri, pentru cea de talie medie 70 de centimetri iar pentru cea de talie înaltă de un metru. Mazărea poate fi cultivată eficient şi pe rânduri alternative adică: între două rânduri se lasă o distanţă de 40-60-80 de centimetri (în funcţie de soi), se lasă un interval de la 70 la 110 centimetri (tot in funcţie de soi) după care se seamănă alte două rânduri la 40-60-80 de centimetri. Metoda clasică de semnat la cultivarea mazării este in cuiburi respectând o distanţă de 30-40 de centimetri între plante si de 90-100 de centimetri între rânduri. Important: dacă cultivăm mazăre de talie mijlocie sau înaltă când plantele au o înălţime de 10 centimetri se poziţionează în vecinătatea plantelor araci sau structuri de susţinere. Mazărea nu are nevoie de fertilizări suplimentare, valorifică bine fertilizanţii rămaşi de la cultura precedentă. Lucrările de îngrijire sunt prăşitul şi cel puţin o irigare înainte de recoltare. Simultan cu praşila se face o muşuroire. Recoltarea se face diferenţiat în funcţie de nevoile de consum, recoltarea periodică a păstăilor de mazăre stimulează emiterea de noi fructe.

mazare pe structura de sustinere

Cultivarea castravetilor

Castraveti in gradina

Distanta intre randuri la ccastraveti este de un metru iar intre plante pe rand de 70 de centimetri. Castravetele are nevoie de....

Fasole in gradina

Cum cultivam fasole in gradina

Soiurile de fasole se pot divide simplu după dimensiunile plantei în două grupuri: pitice şi urcătoare

Rasaduri de ardei

Pregatirea rasadurilor de ardei

Pentru cultivarea în grădină ardeii se seamănă în răsadniță la începutul lunii martie. Pentru sere și solarii se seamănă spre sfârșitul lunii ianuarie.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio