Cultivarea prazului in gradina

Cum sa cultivam praz in gradina de langa casa

Prazul, în funcţie de perioada recoltării se poate clasifica: în praz de vară; se seamănă la sfârşitul lunii februarie şi se recoltează în iunie; praz de toamnă se seamănă la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai şi se recoltează în septembrie octombrie şi praz de toamnă iarnă care se semnă în a doua jumătate a lunii mai şi se recoltează în noiembrie decembrie. La cultivarea prazului semănatul se poate face la sfârşitul lunii februarie, este rezistent la frig germinează la temperaturi mai mari de două grade Celsius şi se dezvoltă când temperaturile sunt mai mari de 5 grade Celsius. Iarna rezistă la temperaturi de -15 grade, dacă este acoperit de zăpadă rezistă şi la temperaturi de -20 de grade. Prazul se poate cultiva semănând direct în grădină sau producând răsaduri. Prazul are nevoie de un teren de textură medie, cu un bun drenaj al apei, bine fertilizat. Rotaţia culturii la praz este de patru ani şi nu trebuie cultivat după varză sau cartofi. Prazul cultivat pe suprafeţe mici în grădină poate fi asociat cu morcov, varză şi salată.

cultivare prazcultivarea prazului in gradina

Cultivarea si intretinerea prazului cultivat in gradina

Toamna la pregătirea terenului se pot încorpora în sol circa 40 de kilograme de gunoi de grajd sau compost bine maturat pentru fiecare 10 metri pătraţi. Pentru cultivarea prazului terenul se sapă toamna la o adâncime de cel puţin 30 de centimetri. Distanţa de semănat la cultivarea prazului este de 30 de centimetri între rânduri şi de 15 centimetri între plante pe rând, la o adâncime de 1-2 centimetri. Dacă se cultivă praz în grădină semănând direct, plantele se răresc când au dezvoltat două trei frunze şi se pot răsădi după ce s-au fasonat rădăcinile. Dacă vrem să obţinem producţii satisfăcătore cultura de praz trebuie irigată, muşuroită, prăşită. Muşuroirea este o lucrare importantă pentru că are ca efect înălbirea tulpinii ameliorând  calitatea. Muşuroirea se face progresiv pe măsură ce tulpina prazului creşte. Recoltarea prazului cultivat în grădină se face după circa patru cinci luni de la semănat când planta are tulpina bine îngroşată.     

praz de toamna iarna

Cultivare patrunjel

Cultivarea patrunjelului in gradina

Pătrunjelul se cultivă pentru rădăcinile sale şi pentru frunzele sale aromate. Este o plantă care tolerează bine temperaturile scăzute dar nu rezistă gerurilor intense.

Cultivarea usturoiului

Usturoi in gradina

Usturoiul este cultivat pentru proprietăţile sale medicinale şi culinare, în bucătărie se foloseşte la condimentarea mâncărurilor.

Rasaduri de ardei

Pregatirea rasadurilor de ardei

Pentru cultivarea în grădină ardeii se seamănă în răsadniță la începutul lunii martie. Pentru sere și solarii se seamănă spre sfârșitul lunii ianuarie.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio