Cultivarea rosiilor in gradina

Cultivarea rosiilor in gradina, pe spatii mici

Cum cultivăm roşii în grădină? Simplu, respectând doar câteva reguli eficiente şi ecologice pentru cultivarea roşiilor. De fapt cultivarea roşiilor în grădină începe cu producerea răsadurilor, continuă cu răsăditul, irigatul, întreţinerea culturii şi dacă se procedează corect la final recoltarea. Practic cultivarea roşiilor în grădină începe în primele zile a lunii martie când se seamănă pentru a obţine răsaduri de calitate. Răsadurile pentru cultivarea roşiilor în gradină se pot obţine simplu în casă semănând pe substrat profesional de turbă în tăviţe alveolare (vezi producerea răsadurilor de roşii). Normal, roşiile în grădină se cultivă pe un teren bine pregătit, fertilizat din abundenţă cu gunoi de grajd sau compost (350 de kilograme pentru 100 de metri pătraţi).  Fertilizanţii se pot încorpora în sol toamna la pregătirea terenului sau se pot administra culturii premergătoare. Bune premergătoare pentru roşii sunt leguminoasele, cred că este contraindicat să cultivăm roşii în gradină după ardei, vinete, cartofi; au unele boli comune.

cultivarea rosiilor in gradinarosii in gradina

Cultivarea rosiilor, cum rasadim, lucrari...

Răsăditul roșiilor se face pe un teren bine afânat. Roșiile se pot răsădi folosind două scheme culturale: lăsând o distanță egală între rânduri, circa 70 de centimetri sau se pot răsădi pe rânduri alternative; două rânduri şi un interval (distanța între rândurile este de 60 de centimetri iar intervalul de 90 de centimetri). Între plante pe rând sunt suficienți 35 de centimetri. La răsădit se ţine cont de dimensiunile plantei adulte, distanţa între plante trebuie să permită accesul la fiecare plantă în parte pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi recoltare. Irigările se fac des și constant cu mici diferențe între zilele caniculare și cel înnorate. Se pot preveni eficient bolile și dăunătorii la cultivarea roşiilor în grădină, dacă se aplică eficient măsurile de prevenire (rotaţia corectă a culturilor, o bună circulaţie a aerului, bună expunere la soare, lucrări corecte de întreţinere a culturilor, evitarea stagnărilor de apă). Pentru a asigura o bună stabilitate la cultivarea roşiilor în grădină, plantele se susţin cu araci sau structuri de susținere. Aracii se pot pune în pământ la răsădit cât mai aproape de roşie fără să se rănească rădăcinile. Tulpina roșiei se legă sub buchetul floral cu un nod în formă de 8. Copilirea este ruperea lăstarilor înainte ca aceștia să depășească 3 centimetri și planta să dirijeze substanțele nutritive către ei în detrimentul fructelor. Cârnitul se face rupând vârful plantei lăsând cel puţin o frunză deasupra ultimului buchet floral stimulând în acest fel dirijarea substanțelor nutritive către fructe. La cultivarea roșiilor în grădină se elimină frunzele uscate începând de la baza plantei (defoliere), care nu mai au un rol important în fotosinteză. Roșiile cultivate corect în grădină se recoltează la maturitate deplină când sunt uniform colorate în roșu.

cultivarea rosiilor

Rasaduri de rosii

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de rosii avem nevoie in primul rand de substrat de semanat de calitate....

Rasaduri de ardei

Substrat de semanat ardei

Cel mai bun substrat de semănat este cel din turbă cu o valoare a pH cuprinsă între 5,5-6,5; cu un adaos de azot fosfor și potasiu și cu o granulație fină.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete începe toamna, iniţial se elimină toate resturile vegetale , se adună si se pot pregăti pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio