Cum sa cultivam vinete?

Cultivarea vinetelor

Aş vrea să reuşesc să scriu un rezumat despre cultivarea vinetelor, e adevărat că pe web este suficient spaţiu dar n-aş vrea să vă pun răbdarea la încercare. Dacă aţi decis să cultivaţi vinete în grădină e bine să ştiţi că au nevoie de o climă temperat caldă, cu primăveri frumoase și veri călduroase, un teren bogat în substanțe nutritive, fertil cu un pH neutru. Nu se adaptează terenurilor compacte. Vânata poate fi considerată plantă de înnoire, adică, leguma cu care se începe un nou asolament. Se seamănă la sfârșitul iernii în răsadnițe încălzite utilizând aproximativ 2 grame de semințe pentru un metru pătrat de răsadniță.  Scriu mereu despre producerea răsadurilor în tăviţe alveolare pe substrat profesional de turbă, este  valabil şi la cultivarea vinetelor; este o metodă uşoară şi eficientă pentru producerea răsadurilor ecologice (răsaduri generalităţi). După 8-10 săptămâni de la semănat vinetele se pot răsădi în grădină la o distanță de 35-40 de centimetri între plante pe rând și 70 de centimetri între rânduri. Răsăditul se face în prima jumătate a lunii mai când pericolul brumelor târzii a trecut. Vânăta preferă temperaturi cuprinse între 22-26 de grade ziua și 15-18 grade pe timpul nopții, iubește pozițiile însorite și are nevoie de irigări zilnice mai ales în prima săptămâna după răsădit, pe măsură ce se dezvoltă pot fi irigate și la 4-5 zile. Terenul pentru cultivarea vinetelor se pregătește toamna administrând circa 300 de kilograme de gunoi de grajd pentru 100 de metri pătrați care se încorporează în sol odată cu săpatul adânc de toamnă.

rasad vinetecultivarea vinetelor

Cultivarea vinetelor in gradina

Pe suprafețe mici în grădină se pot delimita mici spații pentru cultivarea vinetelor. Aceste straturi pot avea dimensiuni de 1,40 metri pe 2,30 metri. Avantajul acestor mici asolamente este că se poate folosi pământ fertil, sterilizat, personalizat pentru fiecare cultură, lucrările de întreținere se fac ușor, cultura poate fi controlată în permanență, poate fi protejată în cazul în care temperaturile sunt scăzute. O plantă de vinete poate produce între 8-10 fructe, care pot cântări între 3-5 kilograme. Tulpina vinetei deși devine lemnoasă nu poate susține această greutate, de aceea imediat după răsădit se pun araci de care se leagă tulpina cu un nod în forma de 8. Cultivarea intensivă a vinetelor presupune controlul  creșterii; practic se taie vârful ramurilor laterale lăsând 2-3 flori pe fiecare ram sau o lungime de circa 20 de centimetri. Când tulpina a dezvoltat 4-5 ramuri laterale, se limitează creșterea eliminând vârful de creștere la o înălțime de 45-50 de centimetri. La cultivarea vinetelor tăierea vârfului de creștere și a ramurilor laterale are ca efect dezvoltarea fructelor și creșterea calitativă a producției. Pentru a elimina pierderile de apă și pentru a evita apariția buruienilor se poate acoperi pământul de la rădăcina vinetelor cu un strat de paie sau cu o folie de polietilenă (mulcire). Vinetele se recoltează când culoarea este intensă și lucioasă iar fructul are elasticitate. Nu se recoltează la maturitate deplină când fructele sunt tari și încep să aibă culoare opacă, în acest caz vinetele vor avea un gust iute amărui. M-am lungit cu cultivarea vinetelor, aş fi vrut să fiu mai scurt.

cultivarea vinetelor in gradina

Cultivare ardei gras

Ardei gras in gradina

Ardeii se răsadesc în grădină respectând o distanţă de circa 30 de centimetri între plante pe rând şi...

Cultivarea rosiilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea piersicului

Piersic, generalitati

Terenul pentru cultivarea piersicilor trebuie să fie bine drenat, fertil, cu puțină argilă...

Copyright© Gradina de acasa 2 studio