Cultivarea crizantemelor in gradina

Crizanteme, cultivare

rasad de crizantemeCrizantemele se pot răsădi în gradină începând cu a doua jumătate a lunii aprilie până la începutul lunii mai. Înainte de plantare se fixează în pământ araci de susţinere sau se construiește o structură cu o înălțime de 120 de centimetri. Crizantema are nevoie de susţinere de aceea aracii sau structura trebuie să fie fixaţi la o distanţă de 40 de centimetri atât între rânduri cât şi între plante pe rând, adică exact pe locul unde se vor răsădi crizantemele. La răsădit se sapă o groapă în apropierea aracului cu un volum mai mare decât rădăcinile plantei, se poziţionează rădăcinile, se acoperă cu pământ, la final trebuie să rămână o mică depresiune circulară în jurul tulpinii care va colecta apa din precipitaţii. Crizantema se leagă de arac sau de structura de susţinere cu un nod in forma de opt, strâns legat pe arac şi lejer pe tulpina crizantemei. După răsădit crizantema se udă moderat, excesul de apă poate să ducă la putrezirea rădăcinilor.

taiera crizantemelorcrizanteme

Curatarea crizantemelor

Crescută natural, crizantema se dezvoltă ca un tufiş şi va produce flori de mici dimensiuni. Pentru flori mari şi frumoase la începutul lunii iunie se elimină vârful tulpinii principale deasupra primelor două frunze complet dezvoltate. Efectul eliminării vârfului de creştere va fi că se vor dezvolta muguri laterali care vor produce flori. Vom avea flori mari dacă se vor elimina şi o parte din muguri; de obicei se lasă între 6 şi 8 muguri floriferi. Dacă vrem să obţinem doar un număr mare de flori crizantema trebuie lăsată să se dezvolte natural. Anumite soiuri de crizanteme sunt de talie mică şi nici măcar nu au nevoie de susţinere, când se cumpără plantele este bine să ne informăm ce dimensiuni va avea planta la maturitate şi care sunt exigenţele culturale. Crizantemele se pot înmulţi selectând muguri dezvoltaţi la „piciorul”plantei care se scot din sol la sfârşitul toamnei şi se răsădesc în ghivece care pe timpul iernii pot fi ţinute la adăpost. Părţile rămase ale crizantemei se acoperă cu un strat de circa 10 centimetri de pământ amestecat cu paie care vor proteja rădăcinile de temperaturile scăzute din timpul iernii.

crizanteme in gradina

Flori in gradina

Gradina cu flori

Într-o grădină de mici dimensiuni se pot cultiva flori care nu necesită îngrijiri speciale

Cultivarea muscatelor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea lavandei

Cultivarea lavandei in gradina

Lavanda este o plantă de origine mediteraneană, de regulă se cultivă pentru proprietățile terapeutice pe care le are şi este folosită în industria farmaceutică şi în industria cosmetică.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio