Cultivarea lavandei in gradina

Cum sa cultivam lavanda

Lavanda este un arbust aromatic, verde tot timpul anului; se dezvoltă bine în zonele cu temperaturi cultivarea lavandeimoderate. Lavanda este o plantă de origine mediteraneană, de regulă se cultivă pentru proprietățile terapeutice pe care le are şi este folosită în industria farmaceutică şi în industria cosmetică. În grădină lavanda se cultivă pentru calitățile sale repelente , pentru frumuseţea şi parfumul florilor. Pentru clima din România lavanda este o cultură cu risc ridicat; deşi rezistă la temperaturi scăzute nu rezistă a geruri intense. Pe suprafeţe mici se poate face mulcirea cu scopul de a proteja rădăcinile plantei de temperaturile scăzute din timpul iernii. Mulcirea se face distribuind între plantele de lavandă un strat de paie cu o înălţime de circa 5 centimetri. Lavanda are o rezistenţă bună la secetă, la cultivarea în grădină o instalaţie de irigat prin picurare asigură necesarul de apă si pe perioadele lipsite de precipitaţii. Lavanda preferă soiuri cu fertilitate redusă, cu condiţia să fie bine drenate (nu suportă stagnările de apă); se dezvoltă bine pe solurile argiloase, nisipoase, calcaroase dacă au o bună expunere la soare. Pentru plantarea lavandei terenul se lucrează în profunzime, se sapă la o adâncime de circa 30-35 de centimetri,  aproximativ două luni înainte de plantare. Cele mai bune premergătoare pentru lavandă sunt leguminoasele. Plantarea se face pe perioada de repaus vegetativ, la sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie, sau primăvara la jumătatea lunii martie. distanţa de plantare este de 100 de centimetri între rânduri şi de 40 de centimetri între plante pe rând. În gradină lavanda se poate planta pe lungimea unei borduri, pe straturi sau se pot crea combinaţii de flori care să includă şi lavanda.

Lavandacultivare lavanda

Lucrari de intretinere a lavandei

Terenul pentru cultivarea lavandei se poate fertiliza folosind circa 300 de kilograme de fertilizant organic recoltarea lavandeipentru 100 de metri pătraţi. Lavanda se poate înmulţi prin două metode: butaşi şi sămânţă. Lucrările de întreţinere la lavandă sunt: menţinerea terenului fără buruieni, (o mulcire eficientă elimină riscul apariţiei buruienilor); tăieri de întreţinere a lavandei. Tăierile sunt importante pentru dezvoltarea corectă a tufelor de lavandă. Tăierile la lavandă sunt de mai multe feluri: tăieri de primăvară când se elimină lăstarii afectaţi de îngheţ şi cei uscaţi, eliminarea resturilor inflorescenţelor rămase după recoltare toamna, tăierea de întreţinere (pentru creşterea şi îndesirea tufei) se elimină circa 2,5 centimetri din partea lemnoasă a fiecărui ram, tăieri de întinerire a plantei când se elimină o parte importantă din terminaţiile lemnoase pentru a stimula planta să formeze ramuri noi. La tăiere se poate elimina maxim 65% din plantă menţinând forma sferică a tufei de lavandă.  Recoltarea se face în iulie august tăind tija florală circa 15 sub floare. Florile astfel recoltate se pot organiza în mici buchete care se legă. Pot fi păstrate perioade îndelungate de timp dacă sunt ţinute într-un loc întunecos şi uscat. Cultivarea lavandei pe suprafeţe mari poate fi o sursă de venit, inconvenientul este că are cheltuieli mari pentru înfiinţarea culturii. Pentru un hectar de lavandă va trebui să răsădim circa 20.000 de plante.

cultivarea lavandei in gradina

Rasaduri de lavanda

Rasaduri de lavanda din samanta

Seminţele de lavandă au o germinaţie redusă şi lentă, pentru un semănat de calitate se foloseşte substrat profesional de turbă;

Butasi de lavanda

Rasaduri de lavanda din butasi

Un ram de lavandă selecţionat pentru producerea de butaşi trebuie să aibă o lungime de circa 15 centimetri.

Cultivarea crizantemelor

Crizanteme in gradina

Crizantemele se pot răsădi în gradină începând cu a doua jumătate a lunii aprilie până la începutul lunii mai.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio