Amenajare gradina, generalitati

Amenajarea gradinii

Amenajarea este ansamblul de lucrări prin care elementele grădinii sunt dispuse şi utilizate în aşa fel amenajare gradinaîncât grădina să corespundă scopului pentru care a fost realizată, mai simplu pentru a fi confortabilă. Pentru a ajunge la confort trebuie să ţinem cont de anumiţi factori naturali şi economici. Factorii naturali de care trebuie ţinut cont la proiectarea şi amenajarea unei grădini sunt: terenul, clima, peisajul (urban sau rural); un alt factor foarte important de natură economică este bugetul. Înainte de a trece la proiectarea şi amenajarea unei grădini trebuie să ştim ce cheltuieli vom avea, mai ales că în mod sigur se vor apărea cheltuieli neprevăzute. Grădina trebuie integrată în habitat; de fapt chiar habitatul sugerează ce plante pot fi cultivate în grădină. Casa şi grădina trebuie sa fie în armonie; de exemplu, dacă casa este lungă poate fi pusă în valoare plantând arbori înalţi în dreapta şi arbuşti în stânga realizând în acest fel un echilibru; străzile şi căile de acces din grădină trebuie să fie în ton cu casa; bine asortate sau de aceiaşi culoare.

Exigente pentru amenajarea gradinii

gradina

Pentru o amenajare reuşită trebuie ţinut cont de exigenţele personale; cine se bucură de gradină? Copii, gradina amenajarebătrâni, tineri, amenajarea este puţin diferită pentru fiecare dintre aceste categorii. Cât timp avem la dispoziţie pentru întreţinere? Care va fi costul realizării? Care vor fi costurile pentru întreţinere?Acestea sunt elemente importante de care trebuie să ţinem cont la proiectarea şi amenajarea unei grădini. Proiectul trebuie adaptat la spaţiu. O gradină mică cu arbori plantaţi pe margini şi gazon în mijloc creează impresia de spaţiu. Într-o grădină mare se pot îmbina două stiluri diferite. Dacă grădina este în zona de deal poate fi terasată; desigur e preferabil ca terenul să fie plan sau cu o înclinaţie foarte mică. Pentru confort în grădină trebuie să avem: ceva mobilă, vase pentru flori, scaune, mese, grătar, pavilion, căsuţă pentru unelte, dacă este necesar gard contra vântului, gard, poartă, sistem de iluminat, sistem de irigaţie, jocuri pentru copii… Dacă exigenţele sunt mari se poate şi o piscină şi o fântână arteziană. Fiecare dintre aceste elemente trebuie studiate şi adaptate cerinţelor personale ale fiecăruia.

Mulcirea solului

Mulcirea legumelor

Mulcirea constă în acoperirea terenului din grădină cu un strat de material organic sau sintetic

Proiectarea gradinii

Cum proiectam gradina?

Pentru  o grădină reuşită vom avea nevoie de un proiect detaliat în aşa fel încât toată suprafaţa de teren disponibilă să fie eficientizată la maxim.

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului, in gradina

Lucrarile de pregatire a terenului incepe toamna, mai intai se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pregatesc pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio