Gradina italiana

Gradini italiene

Grădinile caracterizate de geometrie, de o anumită simetrie; unde subdiviziunile sunt forme geometrice, realizate îmbinând arbuștii ornamentali cu gardurile vii, straturile de flori cu plante gradina italianaornamentale sunt grădini italiene. Poate că cunoașterea acestor caracteristici nu sunt deosebit de importante dar eu cred că înainte de a începe proiectarea unei grădini ar fi bine să știm ce rezultate vrem să obținem și cum va arăta gradina în fază finală. Alegerea unui stil este importantă pentru că poate fi adaptat mărimii grădinii, peisajului natural și mai ales trebuie să fie adecvat stilului arhitectonic al casei.  Plantele care se pot folosi în grădina italiana sunt nelimitate, totuși eu aș opta pentru plante perene, pe lângă faptul că decorează grădina au marele avantaj că nu vor trebui răsădite în fiecare an și nici întreținerea nu are nevoie de eforturi deosebite. Pentru realizarea gazonului aș folosi un amestec de ierburi care să confere uniformitate , rezistență la boli și dăunători și în același timp să nu fiu obligat să-l tund de patru ori pe lună. În grădină trebuie să crem armonii de parfumuri și culoare, cu impact vizual puternic și plăcut. După ce s-a definit stilul grădinii, s-au perfectat formele geometrice se poate trece la etapa următore; alegerea plantelor. Încerc să sugestionez câteva soiuri de plante dar nu pot spune că neapărat sunt cele mai frumoase, fiecare după propriile gusturi poate selecta ce dorește. De exemplu pentru decorarea bordurilor și straturilor de flori se pot folosi: crizanteme, cimbru sălbatec, amestec de garofițe turcești, levănțică, crini, margarete, nemțișor. Crizantemele au flori mari, înfloresc târziu și au diferite culori, pot fi cultivate împreună cu dalii. Cimbrul sălbatec , de talie mică, rezistent necesită îngrijiri puține poate fi răsădit în ghiveci sau în gradină.

Efecte in gradina italiana

Efecte deosebite se obțin dacă se așează în jurul tulpinii pietre decorative. Amestecul  de garofițe turcești  produce o mulțime de flori multicolore au tulpini scurte , pot fi plantate atât în ghiveci cât și în straturi creând un covor de flori. Dacă coloritul poate fi cât mai divers, este recomandabil ca un strat de gradini italieneflori să înceapă cu flori de talie mică, să continue cu flori de talie mijlocie spre mijloc unde se pot planta cele de talie înaltă sau arbuștii.  Levănțica este de fapt un arbust, se pot crea chiar mici garduri vii, înălțimea nu depășește 40 de centimetri și se răsădește la circa 35 de centimetri între plante pe rând, poate fi plantată împreună cu trandafirii. Arbuștii ornamentali se pot planta în tufișuri, în linie pe marginea aleilor sau pot delimita formele geometrice pe care le dorim în grădină. La baza tufișurilor se pot semna flori de talie mică cu creștere lentă. Ca arbust se poate folosi liliacul pitic, plantat si pe gazon și lângă bordură cum poate fi plantat și în mijlocul unui strat de flori, înflorește și de două ori pe an are un aspect deosebit, parfumează și colorează grădina cu delicatețe. Tot ca arbuști se pot folosi diferite soiuri de trandafiri, începând cu cei altoi și continuând cu cei sălbatici cu culori diferite, cu timp diferit de înflorire, și care de asemeni pot fi plantați lângă borduri, pe gazon sau în mijlocul sau pe marginea straturilor de flori. Gardurile vii din grădină pot fi realizate folosind fag cu frunze roșii și verzi, cu un impact vizual puternic sau se pot realiza garduri vii parfumate din liliac, trandafir sălbatec, iasomie falsă și caprifoi sălbatec. Acestea sunt doar câteva asocieri, grădinăritul este o artă a improvizației, se pot crea o infinitate de asocieri fiecare este liber să lase liberă fantezia.

gradina italiana

Gradina englezeasca

Stilul gradinii engleze

Excesiva prezență a elementelor artificiale în gradină englezească poate să atragă atenția mai mult spre natura arhitectonică, spre artificial; această barieră trebuie eliminată cu atenție, depășită, pentru obținerea unui rezultat final cu un impact vizual caracteristic acestui tip de grădină..

Gradina japoneza

Gradina Zen, caracteristici

O gradina Zen, este locul unde omul în căutare de liniște şi armonie se înconjoară de natura fără să fie tulburat. Gradina zen nici nu poate fi numită gradină, după proiectare trebuie lăsata puțin la voia întâmplării.

Pregatirea terenului

Sapatul adanc de toamna

Pentru cei ce vor să facă un săpat de calitate după ce termină de săpat cu hârlețul pot face o nouă săpătură mai adâncă cu furca, în acest fel se va pune în circulație stratul inert de sol care în mod sigur este bogat în substanțe nutritive

Copyright Gradina de acasa 2 studio