Gradina, sisteme de irigatie

Irigare in grădină

Proiectarea şi realizarea unei instalaţii de irigat este o lucrare complexă care se realizează parcurgând Irigare prin aspersiunecâteva etape fundamentale. Pentru un un bun proiect se măsoară terenul, se desenează o hartă, se determină cu precizie poziţia irigatoarelor pentru fiecare zonă în parte, se stabilește poziţia supapelor, robinetelor, a racordurilor, şi a ţevilor de irigaţie. Când toate detaliile sunt stabilite, se cumpără materiale, se sapă şanţurile pentru ţevile principale şi secundare, se instalează supapele,robinetele, se racordează, instalaţia, se fixează irigatoarele şi la final se conectează la sursa de apă. Instalaţiile de irigat sunt de mai multe feluri; de suprafaţă sau îngropate; prin aspersiune, prin picurare sau clasic pe brazdă; în general toate au acelaşi principiu de funcţionare şi aceleaşi componente cu unele mici diferenţe.

irigarea gradinii

Componentele sistemului de irigatie

irigare picatura cu picaturaO instalaţie de irigat pentru grădină poate fi compusă din: un programator, supape, ţevi, racorduri, robinete , garnituri şi irigatoare. Pentru grădinile mai mari instalația de irigat poate fi divisă pe zone şi va fi compusă din mai multe circuite. Ţinând cont de faptul că plantele au necesităţi hidrice diferite irigarea poate fi combinată: picătură cu picătură pentru straturile de flori, arbuşti şi garduri vii, prin aspersiune pentru gazon, pe brazdă (dacă este neapărat necesar) combinată cu irigaţia prin picurare pentru grădina de legume. Cel mai eficient sistem de irigație este cel ce nebulizează apa distribuind picături foarte fine la rădăcina plantelor (de regulă se foloseşte în sere şi solarii). Pentru irigarea terasei sau balconului este indicată instalaţia de irigat picătură cu picătură; distribuie la rădăcina fiecărei plante o mică cantitate de apă suficientă pentru o creştere sănătoasă. Un sistem de irigaţie bine proiectat economiseşte importante cantităţi de apă. O gradină bine organizată poate folosi ca sursă de apă un rezervor subteran cu o capacitate adaptată mărimii grădinii prevăzut cu o pompă. Rezervorul subteran ar trebui să acumuleze toată apa din precipitaţii prin intermediul unui sistem de ţevi. În acest fel instalaţia de irigat este independentă, economiile de apă vor acoperi costurile rezervorului subteran.

Cultivare ardei gras

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Cultivarea rosiilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio