Cultivarea capsunilor pe balcon

Cultivarea capsunilor in ghivece, pe balcon

Căpşunii se pot cultiva pe balcon într-un ghiveci, nu au exigenţe deosebite, nu necesită cultivarea capsunilor pe balcontehnologii complicate, se mulţumesc cu un spaţiu restrâns. La început, pentru cultivarea căpşunilor pe balcon se cumpăra câteva plante, care se pot răsădi la începutul toamnei sau primăvara. O singură plantă de căpşun are nevoie de un ghiveci cu un diametru de circa 15 centimetri şi o adâncime de aproximativ 15 centimetri.  Se pot cultiva căpşuni pe balcon şi în ghivece pătrate, rotunde dreptunghiulare, după preferinţe; important este să aibă suficient spaţiu pentru a se dezvolta şi fructifica din abundenţă. Pentru cultivarea căpşunilor în ghivece pe balcon aş recomanda soiurile remontate cu avantajul că fructifică pe toată perioada vegetativă ; se pot cultiva cu rezultate bune şi căpşuni care fructifică primăvara în prima jumătate a lunii mai. Pământul pentru cultivarea căpşunilor pe balcon trebuie să fie uşor acid, bogat în substanţe nutritive, cu un bun drenaj al apei. Pregătirea ghiveciului pentru răsădit se face aşezând pe fund circa doi centimetri de pietriş sau argilă expandată, cu rol în drenajul apei, peste care se adaogă pământul cumpărat de la florărie cu un pH uşor acid. Pământul pentru cultivarea căpşunilor pe balcon se poate prepara folosind un amestec de mraniţă nisip şi pământ de grădină.

capsuni

Stoloni capsuni

Pentru un răsădit de calitate mugurele central al căpşunului trebuie să rămână circa un centimetru cultivarea capsunilor in ghivecideasupra  solului.  Căpşunii pot fi cultivaţi pe balcoanele cu expunere la nord cu condiţia să aibă câteva ore de soare zilnic. Căpşunile nu suportă stagnările de apă; irigările trebuie să fie constante folosind cantităţi moderate de apă. Necesarul hidric este mai mare după răsădit, pe perioada când înfloresc şi formează fructele. După trei sau patru ani plantele de căpşuni cultivate pe balcon se înlocuiesc; se pot cumpăra altele noi sau mai economic, la sfârşitul lunii iunie se pun stolonii la format rădăcini într-un păhărel de plastic umplut cu pământ. Soiurile remontate formează puţini stoloni, se pot înmulţi prin diviziunea rădăcinilor la sfârşitul lunii august. Unele soiuri remontate de căpşun cultivat pe balcon pot fi stimulate să se dezvolte pe verticală dacă sunt susţinute de o structură corespunzătoare.  Producţia de căpşuni cultivaţi pe balcon începe la jumătatea lunii mai şi continuă până spre sfârşitul lunii iunie la soiurile de primăvară; soiurile remontate fructifică de la jumătatea lunii mai şi până toamna târziu.

Rosii pe balcon

Rasaditul rosiilor

Răsăditul roșiilor pe balcon se poate face în prima jumătate a lunii mai, în ghivece cu un diametru și adâncime de circa 30 de centimetri sau în...

Bolile capsunului

Micoze la capsuni

Bolile căpşunilor pot fi cauzate de agresiunea microorganismelor de tipul virușilor, bacteriilor și ciupercilor, sau de acțiunea paraziților Acestora se adaogă și alți factori de natură climatică și ambientală: stagnările sau lipsa apei, căldura sau frigul excesiv și alte situații când plantele nu găsesc condiții optime de viață.

Cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor in gradina

Căpşunul produce fructe cu o greutate între 5 şi 30 de grame, o plantă poate produce de la 200 la 500 de grame de fructe. Pentru o familie medie sunt suficiente între 20 şi 50 de plante. Pentru a cultiva căpşuni sănătoşi avem nevoie de răsaduri de calitate

Copyright © Gradina de acasa 2 studio