Cultivarea rosiilor pe balcon

Cum sa cultivam rosii pe balcon?

rosii rasadCultivarea roşiilor în ghivece pe balcon se face respectând câteva reguli simple care să asigure o dezvoltare viguroasă şi sănătoasă a plantelor. Reguli pentru cultivarea roşiilor pe balcon: răsaduri sănătoase, ghivece sterilizate, o bună expunere la soare, poziţie ferită de vânturi, bun drenaj al apei, irigări moderate, pământ sterilizat. În primul rând pentru cultivarea roşiilor în ghivece pe balcon trebuie să producem câteva răsaduri (găsiţi aici producerea răsadurilor de roşii), trebuie să avem ghivecele, pământ universal de florărie şi nu în ultimul rând o mare dragoste pentru plante. Ghiveciul pentru cultivarea roşiilor trebuie să aibă un diametru de 30 de centimetri şi o adâncime de 30 de centimetri, găuri pentru drenajul apei şi normal o farfurie colectoare care să acumuleze excesul de apă. Roşiile se pot cultiva şi în ghivece dreptunghiulare cu condiţia să aibă o lăţime de 30 de centimetri şi o adâncime de 30 de centimetri. Într-o lădiţă de acest fel cu o lungime de 50 de centimetri se pot cultiva două plante de roşii. Roşiile sunt sensibile la frig şi la carenţa de apă dacă am decis să le cultivăm pe balcon trebuie să ştim că o plantă are nevoie de 8 litri de apă pe săptămână şi de o temperatură mai mare de 18 grade Celsius pentru a se dezvolta sănătos.

cultivarea rosiilor pe balcon

Cultivam rosii pe balcon, cum le intretinem?

Ghivecele se pregătesc pentru răsădit simplu; pe fund se aşează trei sau patru centimetri de nisip sau pietriş (pentru drenajul apei), se umplu ghivecele cu pământ lăsând doi trei centimetri până la bordura de sus a vasului. Se răsădeşte roşia la aceiaşi adâncime la care a fost înainte se pune un arac de susţinere pentru fiecare plantă se tasează uşor terenul din ghiveci se udă; deja am început să cultivăm roşii pe balcon. După răsădit ghiveciul cu roşiile se aşează într-o poziţie însorită şi protejată de vânturile puternice. De ce se foloseşte pământ sterilizat la cultivarea roşiilor pe balcon? Pământul sterilizat este lipsit de bacterii şi ciuperci dăunătoare care pot să îmbolnăvească  plantele de pe balcon, dacă tot cultivăm câteva roşii nu începem să le stropim cu tot felul de substanţe chimice; le cultivăm ecologic. Nu sunt necesare fertilizări suplimentare. Pe durata ciclului vegetativ, va fi nevoie să le copilim (eliminarea lăstarilor care se dezvoltă între tulpină şi ram), să eliminăm vârful de creştere (ciupit) când planta a dezvoltat trei etaje de rod. Pe măsură ce roşia creşte frunzele de la baza plantei se usucă; se pot elimina (defoliere), nu mai au rol important în fotosinteză.  Roşiile cultivate în ghivece pe balcon produc  de la 10 la 15 fructe (roşiile cireaşă, ciorchine mai mult), dacă am cultivat bine în luna iunie se poate începe recoltarea. Roşiile cultivate in ghiveci pe balcon se recoltează eşalonat când au ajuns la maturitate deplină.

Ardei gras pe balcon

Rasadit ardei gras pe balcon

Rezultate bune se obțin răsădind două plante de ardei gras într-o lădiță de 50-60 de centimetri lungime...

Cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor pe balcon

Căpşunii pot fi cultivaţi chiar şi pe balcoanele cu expunere la nord cu condiţia să aibă câteva ore de soare zilnic. Căpşunile nu suportă stagnările de apă; irigările trebuie să fie constante folosind cantităţi moderate de apă.

Cultivarea vinetelor

Cultivarea vinetelor in ghivece

Vinetele se pot cultiva pe balcon cu uşurinţă, rezultatele pot fi satisfăcătoare mai ales dacă balconul unde vom cultiva vinete are o bună expunere la soare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio