Cum sa cultivam vinete pe balcon?

Cultivarea vinetelor pe balcon, in ghivece

Vinetele se pot cultiva pe balcon cu uşurinţă, rezultatele pot fi satisfăcătoare mai ales dacă balconul unde vom cultiva vinete are o bună expunere la soare. Vânăta are nevoie de temperaturi între 22-26 de grade Celsius ziua şi aproximativ 18 grade pe timpul nopţii. Dacă am decis să cultivăm vinete pe balcon se pot produce câteva răsaduri în ghivece nutritive sau tăviţe alveolare (vezi producerea răsadurilor);  mai simplu se pot cumpăra. Cultivată pe balcon vânăta are nevoie de un ghiveci cu o adâncime şi un diametru de circa 35 de centimetri sau mai mare. Se pot cultiva şi în ghivece pătrate sau dreptunghiulare cu condiţia să aibă 35 de centimetri adâncime  pentru a dezvolta rădăcinile, si desigur o distanţă între plante de cel puţin 30 de centimetri. Pământul din ghiveci la cultivarea vinetelor pe balcon trebuie să aibă o textură medie şi să fie bogat în substanţe nutritive. Irigările trebuie să fie regulate şi abundente. Pentru susţinerea vinetei din ghiveciul de pe balcon este nevoie de un arac cu o înălţime de cel puţin 50 de centimetri.

Cultivarea vinetelor pe balconcultivarea vinetelor in ghiveci

Cultivarea vinetelor pe balcon, lucrari

Desigur se pot folosi şi structuri de susţinere special pregătite în acest scop. Tulpina vinetei se leagă de arac sau de structura de susţinere cu un nod in formă de opt, strâns pe arac sau pe structură şi lejer în jurul tulpinii. La cultivarea pe balcon a vinetelor este indicat să se limiteze creşterea; când vânăta a ajuns la 50 de centimetri înălţime se elimină vârful de creştere. De asemenea şi ramurile productive se pot scurta lăsând două sau trei flori pe fiecare ram. Mai simplu ramurile n-ar trebui să depăşească 25-30 de centimetri lungime. Vânăta cultivată în ghivece pe balcon ocupă destul de mult spaţiu dar pot să spun că se merită; are un aspect decorativ, cu frunzele sale mari, florile liliachii; produce între 8 şi 12 vinete dacă i se asigură condiţii optime. Recoltarea vinetelor cultivate pe balcon se face puţin înainte de completa maturitate când nu a format încă seminţele. Soiul de vinete cultivat în ghiveci nu este esenţial, se pot cultiva cam toate soiurile cu condiţia să aibă suficient spaţiu pentru a se dezvolta.

cultivarea vinetelor   

Rosii pe balcon

Rasaditul rosiilor

Răsăditul roșiilor pe balcon se poate face în prima jumătate a lunii mai, în ghivece cu un diametru și adâncime de circa 30 de centimetri sau în...

Cultivarea rosiilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea ridichilor

Cultivăm ridiche pe balcon

Ridichea cultivată pe balcon se seamănă direct în ghiveci la sfârşitul iernii la o adâncime de 2,5 centimetri. Desigur, după semănat terenul din ghiveci se tasează uşor.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio