Legume in gradina

Legume generalitati

Legumele nu sunt toate la fel; unele ajung la maturitate primăvara, altele vara şi cele mai multe toamna. Cultivarea legumelor cere timp, o corectă cunoaştere a momentului optim de semănat, de răsădit, cunoaşterea exigenţelor culturale ale plantelor. Pentru începători grădina de legume trebuie să fie mică, mai ales că o suprafaţă de 30 de metri  pătraţi este suficientă pentru o familie de 4 persoane. Mai bine să cultivăm puţin şi bine decât să fim descurajaţi de producţii mici şi de proastă calitate. Cine cultivă pentru prima dată ar trebui să înceapă cu plante uşor de cultivat: salată, ridichi, mazăre, fasole, morcov, spanac, dovlecei…  pe măsură ce se acumulează experienţă cultivarea legumelor în grădină va fi ca o joacă de copii. Cred că clasificarea legumelor poate fi importantă; o grupare a legumelor ţinând cont de fiziologia lor, folosind denumiri ştiinţifice va pune în dificultate grădinarul începător. Eu m-am gândit să grupez legumele într-un mod uşor de înţeles şi mai ales, aş vrea să fie un ghid simplu pentru cultivatorul începător.

sfecla rosieconopida

Clasificarea legumelor

Chiar dacă grosolan aş clasifica legumele după produsul obţinut: Legume cultivate pentru rădăcini: sfecla roşie, morcovul, ridichea, ţelina, pătrunjelul de rădăcină; Legume cultivate pentru bulbi: usturoiul, ceapa, prazul, cartoful; Legume cultivate pentru frunze: busuiocul, varza, salata, pătrunjelul, rozmarinul, salvia, spanacul; Legume cultivate pentru flori: conopida, broccoli, anghinare; Legume cultivate pentru fruct: castravete, pepene verde, pepene galben, păstăi, căpşuni, vinete, roşii, ardei, dovlecei; Legume cultivate pentru seminţe: fasole, mazăre. Cultivarea legumelor în grădină nu trebuie făcută pentru interese strict economice, este destul de dificil ca un cultivator începător să reuşească să obţină din start profituri din cultivarea legumelor. Grădina de legume  trebuie să prindă viaţă din pasiune, din dorinţa de a petrece în mod sănătos o parte din timpul liber şi în acelaşi timp obţinerea de legume ecologice pentru întreaga familie. Cred că cei ce vor pleca cu idea de profituri cultivând suprafeţe mari de teren vor merge în mod sigur spre deziluzii şi rezultate nesatisfăcătoare;  chiar dacă mă repet, pentru început este bine să cultivăm o suprafaţă mică pe care să o lucrăm cu randament maxim, pe măsură ce acumulăm experienţă suprafaţa poate fi mărită.

legume

Sfecla rosie

Sfecla rosie in gradina

La sate se spune ca pentru o bună germinaţie sfecla are nevoie să doarmă pe un pat tare acoperită cu o pătură moale

Usturoi

Cultivarea usturoiului

Este consiliabilă cultivarea usturoiului pe terenuri cu expunere la sud, cu un bun drenaj al apei, bogat în substanţe nutritive uşor calcaros.

Ceapa

Cultivarea cepei

Ceapa poate fi semănată toamna sau primăvara la distanţa de 30 de centimetri între rânduri şi 15 centimetri între plante pe rând folosind arpagic sau sămânţă

Copyright © Gradina de acasa 2 studio