titlu

Ardei, producerea rasadurilor

Cum producem rasadurile de ardei

Răsadurile se obțin de regulă in spații special amenajate (de preferință aceste spații sunt încălzite). rasad ardeiPentru cultivarea în grădină ardeii se seamănă în răsadniță la începutul lunii martie. Pentru sere și solarii se seamănă spre sfârșitul lunii ianuarie. Un răsad de ardei trebuie să aibă anumite calități: între 60 și 75 de zile de viață, să fie vizibil primul buton floral, înălțime cuprinsă între 15-20 de centimetri, tulpina robustă, să fie sănătos, viguros și cu sistemul radicular bine dezvoltat, să nu aibă ramuri rupte sau deteriorate, frunzele să fie verzi, să fie bine călit. Un semănat eficient se face in tăvițe alveolare sau în ghivece nutritive. Pentru a evita repicatul alveolele sau ghiveciul nutritiv trebuie să aibă un diametru mai mare de 8 centimetri. Cel mai bun substrat de semănat este cel din turbă cu o valoare a pH cuprinsă între 5,5-6,5; cu un adaos de azot fosfor și potasiu și cu o granulație fină. Avantajele semănatului pe substrat profesional, în tăvițe alveolare sau ghivece nutritive: substratul este sterilizat, lipsit de semințe de buruieni și insecte dăunătoare; adaos de substanțe nutritive optimizat pentru dezvoltarea plantelor; răsaduri uniforme; dezvoltare radiculară optimă.

Rosii, rasaduri
Pentru a obține răsaduri de roșii de calitate se asigură condiții aproape ideale pentru germinarea rasad rosiisemințelor și dezvoltarea tinerelor plante. Ca toate răsadurile și cele de roșii au nevoie de multă lumină și căldură. Un răsad de roșii de calitate trebuie să aibă circa 60 de zile, o înălțime de 15 centimetri, 4-5 frunze dezvoltate, început de mugur floral, rădăcini robuste și diametrul tulpinii de circa 5 milimetri. Perioada optimă de semănat este începutul lunii martie pentru cultivarea în grădină, mai devreme pentru cultivarea în sere și solarii. Semănatul ca regulă generală se face cu 60 de zile înainte de perioada optimă de răsădit.Pentru o bună germinație sămânța trebuie să fie de calitate și certificată, ideal să fie cumpărată de la magazine de specialitate. Semințele au aspect diferit în funcție de soi. Pentru soiurile rustice (din surse necunoscute) semințele de roșii se sterilizează; cel mai simplu, lăsate în apă la 50 grade Celsius circa 30 de minute. Citeste mai departe...
Pregatirea rasadurilor
Răsadnița poate fi construită: o cutie de lemn acoperită cu o folie de polietilenă, sau cu o fereastră de sticlă umplută cu pământ... Dar eu am o altă idee: răsadniță profesională cu tăvițe alveolare și substrat rasaduriprofesional de turbă pentru răsaduri frumoase și sănătoase. Pentru a evita repicatul plantelor diametrul alveolelor trebuie să fie mai mare de 8 centimetri. Majoritatea legumelor suferă la repicat și această suferință influențează negativ sănătatea și dezvoltarea răsadurilor. Deci din punctul meu de vedere e mai bine fără repicat; și doar nu trebuie să producem răsaduri pentru 2 hectare avem doar o grădină de legume. Răsadurile pentru 100 de metri pătrați se pot produce pe 60 de centimetri pătrați de răsadniță. Pentru cultivarea în grădină legumele se seamănă în răsadniță la începutul lunii martie. Pentru sere și solarii se seamănă spre sfârșitul lunii ianuarie deci pentru a menține temperatura optimă e preferabil o cameră încălzită. Citeste mai departe...

Cum obtinem rasadurile de ardei

Germinația optimă a semințelor de ardei are loc in condiții de temperatură mai mare de 18 grade Celsius, la o umiditate de 100% și absența luminii. Tehnologia obținerii răsadurilor este relativ simplă: se umplu tăvițele alveolare sau ghivecele nutritive cu turbă lăsând doi centimetri de spațiu până la partea de sus a recipientului; se udă până la saturație; se așează câte o sămânță în fiecare compartiment sau ghiveci; se acoperă cu un strat de 0,5 centimetri de turbă fină (mai mult întârzie răsărirea); după semănat nu se mai udă (poate avea ca efect descoperirea semințelor sau îngroparea mai adâncă și o răsărire neuniformă); se acoperă cu cartoane sau ziare; se menține o temperatură cuprinsă între 20-25 de grade (temperaturile mai mici de 18 grade întârzie germinarea); la o temperatură optimă după circa 6 zile apar primele plante; se elimină cartoanele sau ziarele pentru a evita alungirea plantelor. Avantaje: dacă diametru este de circa 8 centimetri se elimină repicatul; răsadurile sunt viguroase și uniforme; pot fi răsădite împreună cu turba de pe rădăcini, adaptându-se ușor terenului din grădină. Respectând aceste reguli simple răsadurile vor fi sănătoase și viguroase.

ardei, rasaduri

Cultivare ardei gras

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Cultivarea rosiilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio