titlu

Lavanda butasi

Lavanda, butaşi de lavandă

Răsadurile de lavandă se pot obţine din seminţe sau simplu recoltând la sfârşitul lunii august ramuri butasi lavandatinere fără terminaţii lemnoase de la plante sănătoase de 3-4 ani. Un ram de lavandă selecţionat pentru producerea de butaşi trebuie să aibă o lungime de circa 15 centimetri. Pregătirea ramului pentru răsădit este simplă, se elimină pe o porţiune de circa 7 centimetri de la baza ramului toate frunzele, după care se răsădeşte la o adâncime de circa 7-8 centimetri. Pământul unde se vor răsădi butaşii de lavandă trebuie să aibă câteva caracteristici: un bun drenaj al apei, să fie lipsit de buruieni, să aibă o bună expunere la soare şi să fie ferit de vânturi. Butaşii de lavandă  se pot răsădi şi în ghivece nutritive folosind substrat profesional pentru răsădit. Dacă răsăditul se face pe straturi în grădină butaşii se pot mulci cu un strat de paie. Mulcirea se face aşezând între rânduri un strat de paie cu o înălţime de circa 5 centimetri. Plantarea butaşilor de lavandă pe straturi se face respectând o distanţă de 15 centimetri între rânduri şi de 8-10 centimetri între plante pe rând. La plantarea în ghivece nutritive acestea trebuie să aibă un diametru şi o adâncime de 10 centimetri.

plantarea lavandeilavanda

Plantarea butasilor de lavanda

După plantare butaşii pot fi acoperiţi cu un ţesut care să reducă luminozitatea şi să protejeze plantele de temperaturile scăzute din timpul nopţii. După circa două săptămâni de la plantare butaşii de lavandă dezvoltă rădăcini şi muguri noi. Pe perioada de iarnă butaşii de lavandă trebuiesc protejaţi;  pentru aceasta se aşează între rânduri un strat de paie şi se acoperă plantele cu o rogojină sau cu o folie de plastic. În acest fel terenul va avea temperaturi pozitive plantele tinere vor fi protejate de frigul din timpul iernii. Răsadurile astfel obţinute se pot răsădi la sfârşitul primăverii când temperaturile sunt mai mari de 15 grade Celsius. Un răsad de lavandă  de calitate trebuie să aibă un diametru al coletului de 3-4 milimetri, o  înălţime de circa 12 centimetri, rădăcina principală de circa 15 centimetri şi  cel puţin trei ramificaţii dezvoltate.

plantatie de lavanda

Rasaduri de lavanda

Pregatirea rasadurilor de lavanda

Mai simplu, mai ales pentru suprafeţe mici lavanda se poate semăna în ghivece nutritive cu un diametru şi o adâncime de circa 10 centimetri.

Cultivarea lavandei

Cultivarea lavandei in gradina

Lavanda este o plantă de origine mediteraneană, de regulă se cultivă pentru proprietățile terapeutice pe care le are şi este folosită în industria farmaceutică şi în industria cosmetică.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna...

Copyright © Gradina de acasa 2 studio