titlu

Lavanda rasaduri din samanta

Rasaduri de lavanda

Lavanda este un arbust tot timpul verde; respectând tehnologiile culturale  poate să ajungă la o vârsta  de 30 de ani. Lavanda dezvoltă rădăcini puternice care ajung la o adâncime de 1,50 metri, fapt pentru care are o rezistenţă deosebită la secetă, mai mult în luna iulie când toate plantele pierd florile lavanda înfloreşte abundent şi parfumat. Terenul pentru cultivarea lavandei trebuie să aibă un bun drenaj al apei, o bună expoziţie la soare şi să fie ferit de vânturi. Lavanda se mulţumeşte şi cu un sol sărac în substanţe nutritive. Răsadurile de lavandă se pot produce în două moduri, prin sămânţă sau prin producerea de butaşi recoltând ramuri sănătoase de la o plantă bine dezvoltată. Seminţele de lavandă au o germinaţie redusă şi lentă, pentru un semănat de calitate se foloseşte substrat profesional de turbă; substratul poate fi distribuit pe straturi cu o lăţime de circa 1,20 metri, o lungime după posibilităţi si o adâncime de circa 10 centimetri. Mai simplu, mai ales pentru suprafeţe mici lavanda se poate semăna în ghivece nutritive cu un diametru şi o adâncime de circa 10 centimetri.

seminte de lavandarasaduri de lavanda

Lavanda, pregatirea rasadurilor

La semănatul pe straturi distanţa este de 15 centimetri între rânduri şi 10 centimetri între plante pe rând. Înainte de semănat (atât pe strat cât şi în ghivece nutritive) substratul se udă din abundenţă, se tasează şi apoi se trece la distribuirea uniformă a seminţelor. După semănat se acoperă seminţele cu un strat de muguri lavandarasad lavandaturbă fină de aproximativ un centimetru. Pentru a grăbi germinaţia lavandei seminţele se pot ţine câteva zile în apă călduţă. Pentru distribuirea uniformă a seminţelor acestea se pot amesteca cu nisip (mai ales la semănatul pe straturi).  Substratul de semănat se menţine umed până când apar primele frunze de lavandă.  Perioada optimă pentru a răsădi lavanda este începutul toamnei, sau primăvara. Pentru dezvoltarea corectă a lavandei se taie tijele florale ale răsadurilor. Un răsad de lavandă de calitate trebuie să aibă un diametru al coletului de 3-4 milimetri, o înălţime de circa 12 centimetri, rădăcina principală de circa 15 centimetri şi cel puţin trei ramificaţii dezvoltate.

lavanda

Butasi de lavanda

Rasaduri de lavanda din butasi

Un ram de lavandă selecţionat pentru producerea de butaşi trebuie să aibă o lungime de circa 15 centimetri.

Cultivarea lavandei

Cultivarea lavandei in gradina

Lavanda este o plantă de origine mediteraneană, de regulă se cultivă pentru proprietățile terapeutice pe care le are şi este folosită în industria farmaceutică şi în industria cosmetică.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale, se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio