titlu

Pregatirea rasadurilor

Rasaduri pentru spatii mici

Pentru legume timpurii obligatoriu trebuie să producem răsaduri. Pentru o grădină de câteva sute de metri pătrați le putem produce siguri. Răsadurile produse de noi vor avea caracteristicile pe care lerasaduri, dorim avem șansa de a alege exact soiul care ne interesează. Clasic, răsadurile se seamănă în răsadniță. Răsadnița poate fi construită: o cutie de lemn umplută cu pământ, acoperită cu o folie de polietilenă, sau cu o fereastră de sticlă... Dar eu am o altă idee: răsadniță profesională cu tăvițe alveolare și substrat profesional de turbă pentru răsaduri frumoase și sănătoase. Pentru a evita repicatul plantelor diametrul alveolelor trebuie să fie mai mare de 8 centimetri. Majoritatea legumelor suferă la repicat și această suferință influențează negativ sănătatea și dezvoltarea răsadurilor. Deci din punctul meu de vedere e mai bine fără repicat; și doar nu trebuie să producem răsaduri pentru 2 hectare avem doar o grădină de legume. Răsadurile pentru 100 de metri pătrați se pot produce pe 60 de centimetri pătrați de răsadniță. Pentru cultivarea în grădină legumele se seamănă în răsadniță la începutul lunii martie. Pentru sere și solarii se seamănă spre sfârșitul lunii ianuarie deci pentru a menține temperatura optimă e preferabil o cameră încălzită. Un răsad de calitate trebuie să aibă anumite calități: între 60 și 75 de zile de viață, să fie vizibil primul buton floral, înălțime cuprinsă între 20-30 de centimetri, tulpina robustă, să fie sănătos, viguros și cu sistemul radicular bine dezvoltat, să nu aibă ramuri rupte sau deteriorate, frunzele să fie verzi, să nu fie ofilite, să fie bine călit.

Substratul de semanat pentru rasaduri

Un semănat eficient se face in tăvițe alveolare sau în ghivece nutritive. Pentru a evita repicatul alveolele sau ghiveciul nutritiv trebuie să aibă un diametru mai mare de 8 centimetri. Cel mai bun substrat de rasadurisemănat este cel de turbă cu o valoare a pH cuprinsă între 5,5-6,5 (se găsesc în comerț), cu un adaos de azot fosfor și potasiu și cu o granulație fină. Avantajele semănatului pe substrat profesional, în tăvițe alveolare sau ghivece nutritive: substratul este sterilizat, lipsit de semințe de buruieni și insecte dăunătoare; adaos de substanțe nutritive optimizat pentru dezvoltarea plantelor; răsaduri uniforme; dezvoltare radiculară optimă. Germinația optimă a semințelor de legume are loc în condiții de temperatură mai mare de 18 grade Celsius, la o umiditate de 100% și absența luminii. Tehnologia obținerii răsadurilor este relativ simplă: se umplu tăvițele alveolare sau ghivecele nutritive cu turbă lăsând doi centimetri de spațiu până la partea de sus a recipientului; se udă până la saturație; se așează câte o sămânță în fiecare compartiment sau ghiveci; se acoperă cu un strat de 0,5 centimetri de turbă fină (mai mult întârzie răsărirea); după semănat nu se mai udă (poate avea ca efect descoperirea semințelor sau îngroparea mai adâncă și o răsărire neuniformă); se acoperă cu cartoane sau ziare; se menține o temperatură cuprinsă între 20-25 de grade (temperaturile mai mici de 18 grade întârzie germinarea); la o temperatură optimă după circa 6-10 zile apar primele plante; se elimină cartoanele sau ziarele pentru a evita alungirea plantelor. Avantaje: dacă diametru este de circa 8 centimetri se elimină repicatul; răsadurile sunt viguroase și uniforme; pot fi răsădite împreună cu turba de pe rădăcini, adaptându-se ușor terenului din grădină. Respectând aceste reguli simple răsadurile vor fi de foarte bună calitate, sănătoase și viguroase.

rsaduri de ardei

Rasaduri ardei gras

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Rasaduri de rosii

Rasaduri, substrat profesional

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Rasaduri de lavanda

Rasaduri de lavanda din seminte

Mai simplu, mai ales pentru suprafeţe mici lavanda se poate semăna în ghivece nutritive cu un diametru şi o adâncime de circa 10 centimetri.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio