titlu

Rosii, producerea rasadurilor

Cum producem rasaduri de rosii?

Producerea răsadurilor de roșii de calitate se face asigurând condiții aproape ideale pentru germinarea semințelor și dezvoltarea tinerelor plante. Ca toate răsadurile și cele de roșii au nevoie de multă lumină și căldură. Un răsad de roșii de calitate trebuie să aibă circa 60 de zile, o înălțime de 15 centimetri, 4-5 frunze dezvoltate, început de mugur floral, rădăcini robuste și diametrul tulpinii de circa 5 milimetri. Perioada optimă de semănat, pentru producerea răsadurilor de roşii, este începutul lunii martie pentru cultivarea în grădină, mai devreme pentru cultivarea în sere și solarii. Semănatul ca regulă generală se face cu 60 de zile înainte de perioada optimă de răsădit. Pentru o bună germinație sămânța din care se vor produce răsadurile, trebuie să fie de calitate și certificată, ideal să fie cumpărată de la magazine de specialitate. Semințele au aspect diferit în funcție de soi. Pentru a produce răsaduri de roşii din soiurile rustice semințele se sterilizează; cel mai simplu, lăsate în apă la 50 grade Celsius circa 30 de minute. Prin sterilizare se distrug germenii patogeni eliminând riscul transmiterii bolilor. Semințele cumpărate sunt sterilizate și tratate.

producerea răsadurilor de roşiirasad rosii

Substratul de semanat pentru rasaduri

Cel mai bun substrat de semănat, pentru pregătirea răsadurilor de roşii, este cel din turbă cu pH 6,5-7 cu adaos de substanțe nutritive (cumpărat). Acest substrat se pune în ghivece nutritive sau tăvițe alveolare; dacă se refolosesc, se spală cu apă caldă și săpun (pentru dezinfectare). Pentru a evita repicatul, la producerea răsadurilor de roşii, diametrul alveolelor sau a ghivecelor nutritive trebuie să fie mai mare de 8 centimetri. După ce tăvițele sau ghivecele s-au umplut de pământ se tasează ușor, se udă, se așează câte o sămânță în fiecare alveolă sau ghiveci, se acoperă cu un strat de turbă fină de circa 0,5-1 centimetru și se tasează ușor încă o dată. După semănat nu se mai udă se acoperă totul cu o folie de polietilenă sau se ține la căldură, eventual se poate acoperi cu un ziar pentru a împiedica pătrunderea luminii (semințele germinează mai bine în absența luminii).  Pentru o bună germinație temperatura trebuie să fie mai mare de 18 grade Celsius, plantele răsar în 5-7 zile. După ce plantele au răsărit se elimină ziarul și se asigură o iluminare cât mai bună a plantelor, se asigură o temperatură de circa 22 de grade Celsius pe timpul zilei și de circa 18 grade pe timpul nopții. Irigarea răsadurilor de roşii se face cu un pulverizator menținând substratul jilav, se poate repeta la 3-4 zile. Pe măsură răsadurile de roşii se dezvoltă, cu circa două săptămâni înainte de răsădit se începe călirea, plantele trebuie obișnuite treptat cu temperatura de afară, în ultimele zile se lasă afară și pe timpul nopții acoperite doar cu folia de plastic. Respectând tehnologia de producere a răsadurilor se elimină riscul apariției bolilor, răsadurile se dezvoltă sănătoase și frumoase.

rasadit rosii

Cultivare ardei gras

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Cultivarea rosiilor

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Cultivarea vinetelor

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio