Flori si legume pe terasa

Terasa, amenajare;generalitati

Terasa poate fi amenajată după exigențele fiecăruia și după condițiile naturale unde se află. O terasă suspendată nu poate fi amenajată la fel cu o terasă la nivelul solului dar în general se poate pleca de la aceleași idei de bază. Înainte de toate este necesar un plan, o linie precisă de urmat pentru a fructifica spațiul disponibil. Pe terasă se pot cultiva în ghiveci câteva legume cum se pot crea garduri vii sau se pot dezvolta chiar și arbuști sau arbori fructiferi. Pe o terasă la nivelul solului se pot crea combinații de gazon, flori, legume, arbuști și chiar pomi fructiferi, pe o terasa situată la înălțime se limitează puțin posibilitățile de cultivare. O terasă la etaj sau la nivelul solului poate găzdui vase cu pământ și flori. Nu se poate spune că există un ghiveci ideal pentru cultivarea florilor și legumelor, fiecare tip are calități și defecte deci înainte de a merge la cumpărături se pot considera câteva exigențe:

terasaterasa decorata

Ce ghivece folosim pe terasa

într-un ghiveci de mici dimensiuni pământul se usucă foarte ușor, dacă este mare va fi dificil de mutat; lădițele pătrate se pot lipi una de alta ocupând mai puțin spațiu dar ghivecele rotunde pot fi combinate în diferite moduri formând grupuri estetice deosebite; ghivecele de plastic sunt mai răspândite, solide, rezistente, ușoare, rețin bine umiditatea dar, ca inconvenient împiedică respirația rădăcinilor, și nici nu sunt deosebit de frumoase, dacă au culoare închisă se încălzesc de la soare; ceramica, dacă e de calitate vasele rezistă la cald și frig, fiind poroase lasă rădăcinile să respire; totuși ca inconvenient lasă apa să se evapore sunt grele garantând o bună stabilitate dar pe terasele bătute de vânt se pot răsturna și sparge. Ghivecele noi de ceramica înainte de a fi folosite trebuiesc udate. Lemnul, este un bun material; poros lasă rădăcinile să respire, nu se încălzește exagerat la soare, dar vasele din lemn putrezesc și după un timp relativ scurt trebuiesc schimbate. Mai sunt și ghivece din tot felul de materiale de tipul cutiilor de la vopsea, lădițe de la fructe și așa mai departe, cu puțină fantezie pot fi folosite pentru cultivare florilor și chiar a legumelor. În ceea ce privește plantele care se vor cultiva pe terasă fiecare este liber să selecteze după gusturi și preferințe. Se pot cultiva specii anuale, arbuști ornamentali, se pot crea garduri vii de trandafiri depinde de gustul și imaginația fiecăruia. Pe terasă se pot cultiva și specii pitice de arbori fructiferi, vița de vie, zmeură. Cu puțină atenție se pot crea combinații de culoare care să încânte ochiul și să transforme terasa într-un mic paradis.

terasa amenajata

Trandafiri in ghiveci

Pregatirea rasadurilor

Pentru pregatitirea rasadurilor de ardei avem nevoie in primul rand de substrat de semanat.

Lavanda pe terasa

Pregatirea terenului

Pregatirea terenului pentru cultivarea rosiilor incepe toama, de preferinta distribuind ingrasaminte organice: gunoi de grajd sau compost.

Iasomie pe terasa

Pregatirea terenului

Lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura de vinete incepe toamna, pentru inceput se elimina toate resturile vegetale , se aduna si se pot pregati pentru compostare.

Copyright © Gradina de acasa 2 studio